hősi halottak

2021.08.25. 05:39

Rábaközi és pápai katona is életét vesztette Afganisztánban – összesen hét magyar honvéd hunyt el a véres misszióban – videó

18 évig vettek részt a magyar katonák, köztük tataiak is az afganisztáni missziókban. Magyarkeresztúri és pápai katonáért már csak gyertyák égnek, a tálibok végeztek velük.

kisalfold.hu

A 18 évig tartó misszió utolsó magyar kontingense az idén júniusban tért haza – adta hírül a Kemma. A majd’ két évtizedig tartó szerepvállalás során hét magyar katona hunyt el: 2008-ban Kovács Gyula és Nemes Krisztián tűzszerészek halálát robbanószerkezetek okozták. Nemes Krisztián csendes rábaközi településről, Magyarkeresztúrról származott, 13 éve az egész falu siratta.

Nemes Krisztián (1976-2008)

2010-ben Pappné Ábrahám Judit és Kolozsvári György egy tálib támadás miatt veszítette életét. 2011-ben Róth Orsolya és Dálnoki András közlekedési balesetben halt meg, dr. Borbély Csaba orvos százados szívinfarktus miatt hunyt el. Ketten közülük, Pappné Ábrahám Judit és Kolozsvári György Tatán szolgáltak, innen mentek Afganisztánba.

A két hősi halott tatai katona 2010 augusztusában vesztette az életét Afganisztán. „Egy tábor elhagyása után negyed órával a konvoj mellett egy házi készítésű robbanóeszköz robbant fel, majd egy helyi ellenállókból álló fegyveres csoport több irányból tűz alá vette a járműveket. Az oszlop negyedik járművét RPG gránáttal eltalálták.

A konvoj elszakadt az ellenségtől, de a negyedik jármű utasai mindannyian sérüléseket szenvedtek, közülük Pappné Ábrahám Judit törzsőrmester és Kolozsvári György zászlós – mindketten a tatai dandár 1. Lövészzászlóalj katonái – sérülései végzetesnek bizonyultak” – szól a tragédiájuk.

A 31 éves törzsőrmester azonnal életét veszítette, a 37 éves zászlóst hazaszállították, de szervezet végül feladta a harcot. Mindkettejüket posztumusz hadnaggyá léptették elő, katonai tiszteletadással temették el őket. Kolozsvári György Pápán született, 2007-ben is szolgált Afganisztánban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában