Bűnsegédből tettes

2021.08.31. 17:18

Fejlemények az „ördög ügyvédje”-ként elhíresült ügyben

A nyomozó hatóság módosítása szerint, az ügyben korábban bűnsegédként gyanúsított személy a jelenlegi tényállás szerint tettese a különleges személyes adattal való visszaélés bűncselekménynek.

kisalfold.hu

Gyõr, 2019. október 15. Borkai Zsolt, Gyõr újraválasztott polgármestere a gyõri városházán tartott sajtótájékoztatóján 2019. október 15-én. A Fidesz helyi szervezetének elnöke bejelentette, hogy kilép a pártból. MTI/Krizsán Csaba

Forrás: MTI

Fotó: Krizsán Csaba

Mint ismert, 2019 októberében, a magát Az ördög ügyvédjének nevező blogger először fotókat, majd egy videót tett közzé arról, hogy Borkai Zsolt, Győr akkori polgármestere egy jachton fiatal nőkkel szórakozott több másik férfi társaságában, majd azok jelenlétében közösült is az egyikükkel. Ez a felvétel volt az, ami végül a lemondásához vezetett. Az is nyilvánosságra került, hogy a volt polgármestert és barátait, a felvételekkel megzsarolták azt megelőzően, hogy azok nyilvánosságra kerültek. Ezzel kapcsolatban Rákosfalvy Zoltán tett feljelentést a rendőrségen.

A rendőrség zsarolás és személyes adattal való visszaélés miatt is nyomozni kezdett. Ezeket egy ügyként kezelték. Az még viszonylag korán kiderült, hogy a zsarolóknak nincs közük a felvételek kiszivárogtatásához. A Borkai-videó kiszivárogtatása ügyében két embert gyanúsított meg a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI). Czeglédy Csabát és H. Csabát személyes adattal visszaélés vétségével, illetve bűnsegédként elkövetett különleges személyes adattal való visszaélés vétségével. Ennek alapját az adta, hogy felmerült, hogy a Facebookon fizetett hirdetésben reklámozták Az ördög ügyvédje blogot.

A két ügyet a közelmúltban választották ketté, így a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda – a zsarolás miatt indult ügytől történt elkülönítés folytán – a különleges személyes adattal visszaélés vétsége miatt indult ügyben két személlyel szemben folytat nyomozást – közölte Ibolya Tibor, Fővárosi főügyész.

A Fővárosi főügyészség mai közleménye szerint a korábbi gyanúsítást a nyomozó hatóság – a mai kihallgatást követően – módosította, így „a jelenlegi megalapozott gyanú, így a módosított tényállás szerint, az ügy jogász végzettségű gyanúsítottja az ügy tárgyát képező bűncselekménynek nem bűnsegédje, hanem tettese” – közölték.

Mint a közleményben olvasható, a rendelkezésre álló adatok alapján a jogász végzettségű gyanúsított hozta nyilvánosságra az ügy tárgyát képező kompromittáló videófelvételt, amely különleges személyes adatokat tartalmazott, és amelynek nyilvánosságra kerülése a felvételen szereplő személyeknek jelentős érdeksérelmet okozott. Hozzátették: a megalapozott gyanú módosítását a nyomozás során beszerzett újabb adatok, így például a nyomozó hatóság által külföldről beszerzett digitális bizonyítékok alapozták meg.

Frissítve:

A kommuniké megjelenése után Czeglédy Csaba ügyvéd, szombathelyi független önkormányzati képviselő – a Demokratikus Koalíció jelöltje a helyi ellenzéki előválasztáson – a 24.hu-nak elismerte, hogy ő a gyanúsított, de mint mondta: nem ő áll Az ördög ügyvédje blog mögött.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában