Gazdát keresnek a régi tablóknak

2021.08.13. 05:41

„Ennyivel tartoztam a volt iskolámnak” – A rejtős öregdiák 63 tablót mentett meg az enyészettől Győrben

Dr. Kovács Miklós és osztálytársai a '60-as évek közepén érettségiztek a már megszüntetett győri Rejtő-iskolában. A nyugdíjas férfi pár esztendeje hallott először a kallódó rejtős érettségi tablókról. Nem hagyta annyiban a dolgot, megkereste, majd biztos helyre szállította az emléktárgyakat. Ahogy fogalmazott: ennyivel tartozott alma materének.

Szeghalmi Balázs

20210727 Győr Meglettek a Rejtős Tablók Képen: Némethné Hajba Terézia Rejtő volt igazgatója és Dr Kovács Miklós volt Rejtős diák Fotó: Nagy Gábor NG Kisalföld

Fotó: Nagy Gábor

Győr akkori városvezetése 2003-ban döntött úgy, hogy megszünteti a Rejtő Sándor Textilipari Szakközépiskolát és Gimnáziumot. A határozatot széles társadalmi ellenállás övezte: az iskoláért békés demonstráció is zajlott a Belvárosban. Gyertyákkal, mécsesekkel protestált a tömeg a Baross úton. A verdiktet mégsem sikerült megmásítani: 2003 júniusában lakat került a kisalföldi oktatási intézményre.

Likócson bukkant rá

„Bármerre sodort a szél, hálásan tekintettem vissza a rejtős évekre. Amikor tudomást szereztem a bezárásról, érzékenyen érintett. Szerencsére a diákok többsége soha nem tudja meg, milyen érzés, amikor megszűnik az iskolájuk, milyen gyökértelenné válni, mennyire más osztálytalálkozókat szervezni így” – mondta a Kisalföldnek dr. Kovács Miklós.

„Amikor kérdésessé vált a gazdátlan tablók sorsa, többen mondták: ne akarjam tudni, milyen állapotban vannak. Mégis elhatároztam, hogy megmentem az enyészettől mindet. Úgy éreztem, ennyivel tartozom alma materemnek. Végül a likócsi hajléktalanszállón bukkantam a tablókra. Innen hoztam el azokat az otthonomba” – hallottuk. Némethné Hajba Terézia, aki a Rejtő-iskola igazgatói feladatait korábban ellátta, a tablómentés során mindvégig kapcsolatban állt dr. Kovács Miklóssal.

Hatszáz diákja volt

A Rejtő-iskola kereken hetven­éves volt, amikor a bezárásáról döntöttek, az utolsó tanévben 600 diák tanult itt. Az egyetlen olyan középszintű iskola volt akkoriban hazánkban, ahol a könnyűipar teljes vertikumát oktatták. Ráadásul 2002 szeptemberében gimnáziumi osztály indítását engedélyezte Győr városa (akkoriban az oktatási intézmények működése az önkormányzatok feladatkörébe tartozott – a szerk.), hogy aztán kilenc hónappal később a megszüntetéséről döntsön. A festő keze nyoma Akadnak a tablók között jó állapotban lévők és olyanok, amelyeket kikezdett az idő vasfoga.

„Amikor megláttam a tablókat, rögtön eszembe jutott, hogy az ötvenes években készültek mennyire szépek voltak. Az akkori igazgató, Párkányi J. Károly festőként is alkotott. Több tabló az ő keze munkáját dicséri” – mondta Némethné Hajba Terézia.

Négy már elkelt

A fellelt tablók sorsa két irányt vehet. Az ötvenes években végzett osztályokból kicsi az esélye annak, hogy öregdiákok jelentkezzenek értük. (Anno elsősorban felnőttek szereztek képesítést a Rejtőben, vagyis ideális esetben is nyolcvanas éveik végén járnak az elsőként végzettek.)

„Szeretnénk elérni, hogy azok a tablók, amelyekért feltehetően senki nem tud már eljönni, kapjanak helyet valamelyik győri iskolában. Emellett várjuk egykori diákjaink érdeklődését, akik megőriznék tablójukat. Hatvanhárom tablót hoztam el a hajléktalanszállóról – köztük vannak a ’90-es években és a 2000-es évek elején érettségizett osztályok is –, ezek közül négy már gazdára lelt.

Kapcsolat

Azok a rejtős diákok, akik gondoskodnának a tablójukról, dr. Kovács Miklóst a 96/338-581-es telefonszámon vagy a [email protected] e-mail-címen érik el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában