Petíció

2021.07.26. 13:24

Osztrák települések meghosszabbítanák az A3-as autópályát a határig

Újabb települések csatlakoztak az osztrák Tartományi és Szövetségi Kormányhoz benyújtott petícióhoz, melyben az A3-as autópálya országhatárig tartó kiépítését szorgalmazzák.

Etzl Edgár

Nemrég Füles (Nikitsch) és Lakfalva (Lackendorf) ausztriai települések is aláírták a Sopronnyék (Neckenmarkt) által kezdeményezett petíciót, melyben az A3-as autópálya magyar határig tartó kiépítését szorgalmazzák, hamarosan pedig Récény (Ritzing) és Sopronkeresztúr (Deutschkreutz) is csatlakozhat – tudtuk meg Georg Dillhof haracsonyi (Horitschon) polgármestertől.

Az M85-ös autóút utolsó, Sopront az osztrák határral összekötő szakasza 2024-re készül el. A négysávos autóút a kelénpataki (Klingenbach) határátkelő után azonban csak két sávban folytatódna, hiszen az A3-as osztrák autópálya csak Vulkapordányig (Wulkaprodersdorf) tart, a magyar határtól mintegy tíz kilométer választja el. Hannes Igler, Sopronnyék polgármestere akkor egy osztrák napilapnak elmondta, hogy az M85-ös elkészülte után a határátkelőhelynél a forgalom beszűkülése miatt dugók alakulhatnak ki. Az autósok Sopronkeresztúr, Haracsony, Sopronnyék és Lakompak (Lackenbach) felé kerülnének, a kibocsátott kipufogógázok pedig súlyos, negatív környezeti hatással lennének a térségre. Hozzátette, már 2018-ban is naponta 1000 ingázó autót számoltak a Sopronnyék–Harka határátkelőn, ez a szám azóta csak növekedett.

Az A3 meghosszabbításával a folyamatos pályakapcsolat pedig nemcsak a környezeti terhelést csökkentené, de növeli Közép-Burgenland turisztikai és gazdasági vonzerejét is. A petíciót rövidesen Haracsony önkormányzata is egyhangúan támogatta, mivel a Magyarország felől érkező autósok miatt megnövekedett forgalom kellemetlenséget okozna a helyieknek. Az A3-as autópálya határig való meghosszabbítása hosszú ideje foglalkoztatja a burgenlandi közvéleményt. Jelenleg Vulkapordány és az osztrák–magyar határ között nagyjából 10 kilométer autópálya hiányzik, ez körülbelül annyi, mint a soproni plázától a határig tartó út. A haracsonyi polgármester elmondta, az osztrák Miniszterek Tanácsa foglalkozott a petícióval, és továbbította azt az illetékes minisztériumnak, de még nem adtak választ a kérdésre.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában