Várakozási idő

2024.05.22. 09:50

Egyre többet kell orvosra várni Bécsben

Az elmúlt években megnőtt a várakozás szinte minden, „kasszás“ bécsi rendelőben. Különösen sokat kell várni egy gyermekpszichiátriai és idegorvosi időpontra. Ez derül ki a Bécsi Orvosi Kamara megbízásából készült tanulmányból, amit a múlt héten mutattak be.

Kisalföld.hu

Forrás: volksgruppen.orf.at

Az április és május folyamán végzett felmérés során teszthívásokkal mérték fel a várakozást 850 fővárosi kasszás orvosi rendelőben. A várakozási idő messze a gyermek- és ifjúságpszichiátria területén volt a leghosszabb, átlag 90 nap. Idegorvosi terminusra most 45 napot kell várni - írta a volksgruppen.orf.at.

Azoknak is türelmesnek kell lenniük, akik szemorvosra várnak: az átlagos várakozási idő itt 44 nap volt – 2012-ben még csak 9 –, a tüdőgyógyászok esetében pedig 36 nap a korábbi 5-höz képest. Egy bécsi nőgyógyászati időpontra 32 napot kell várni, bőrgyógyászra pedig 28-at, négyszer annyit, mint 12 éve. A várólisták egyedül az ortopédia és a pszichiátria területének nem nőttek 2012 óta.

Aggasztó adat, hogy a fővárosi kasszás gyermekorvosi rendelők több mint felében nem fogadnak új beteget, és körülbelül minden harmadik háziorvosi rendelő is teljes kapacitással dolgozik – olvasható ki a tanulmányból. A hosszú várólisták miatt egyre több beteg keres fel magánorvost. Számukra jelent könnyítést, hogy július 1-jétől a költségtérítési kérelmet a rendelők kötelesek lesznek benyújtani a páciensek helyett, ha kérik.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában