várják a javaslatokat

2021.05.11. 06:55

Megalakult a győri értéktár – Elsőként három, a városra leginkább jellemző kincs került a listára

A Győr-keresztek története, a vaskakas és legendája, illetve a Petz-féle gyomorvarrógép került be elsőként a frissen megalakult Győri Értéktárba.

Gyurina Zsolt

A Győri Értéktár alakuló ülését követő sajtótájékoztató.

Forrás: Kisalföld

Fotó: Csapó Balázs

A Győri Értéktár Bizottság hétfői alakuló ülésén Dézsi Csaba András polgármester azzal kezdte mondandóját, hogy létezik nemzeti, megyei értéktár, azonban neki polgármesterként a város értékei az elsők. Fontos, hogy az itt élők ne csak megbecsüljék, hanem ismerjék is annak a helynek az ékességeit, ahol élnek.

Az értéktárba bekerültek közül a Győr-keresztekről beszélt: Győr volt sokáig a kereszténység európai védőbástyája, volt idő, amikor ennek kontinensszerte emlékeket állítottak. Csak Ausztria területén harmincegy kereszt található. Európa változik, ezek azonban a mai napig hirdetik dicsőségünket – hangsúlyozta.

Ezt követően kihirdették, hogy a listán helyet kapott még a vaskakas és legendája, illetve a Petz-féle gyomorvarrógép.

A vaskakas és legendája az elsők között került be az értéktárba.
Fotó: Csapó Balázs / Kisalföld

Pető Péter, a megyei értéktárbizottság elnöke az alakuló ülés alkalmával arról szólt, hogy eddig hiányzott a város értékeit összegyűjtő tár. Ezért ha valami olyat javasolt a megyerikumok közé, amely nem volt feltétlenül megyei, sajnos fel kellett világosítani, hogy nincs települési változat.

Pető Péter ígéretet tett arra, hogy a megyei és a városi értéktár összehangolja és segíti majd egymás munkáját. Majd Széchenyi István gondolatát idézte: Tiszteld a múltat, hogy érthesd a jelent, és munkálkodhass a jövőn.

A jelenleg hatályos jogszabályok szerint már megyei értékeket is csak a győri bizottságon keresztül vagy jóváhagyásával lehet jelölni. Azt is elmondta, hogy a megyei és a települési értéktár közös kiemelkedő nemzeti értékké jelölése is várható idén.

Szeles Szabolcs alpolgármester úgy fogalmazott: fontos, hogy az identitásunkat meghatározó értékeket nyilvántartsuk, azokat, amelyek a győrieket győrivé teszik. Hozzátette: a három bekerült kincs egyikéhez sem kell magyarázatot fűzni. Szeretnék, ha idén, amikor szabad királyi várossá válásunk 750. éves jubileumát ünnepeljük, az értéktár hetvenöt elemmel gazdagodhatna, ez pedig csakis összekapaszkodva érhető el. – Jó lenne, ha az itt élők magukénak éreznék ezeket a kincseket. Sok a beköltöző, nem ártana, ha ők is megismernék a minket körülvevő gazdagságot – fejezte be Szeles

Bizottsági tagok

A Győri Értéktár Bizottság elnöke Szeles Szabolcs, tagjai: Albert Zsolt, a Monarchia Bélyegestégla-gyűjtők Egyesületének elnökségi tagja, Bana József, a győri levéltár igazgatója, Horváth Sándor Domonkos, a Dr. Kovács Pál Könyvtár és Közösségi Tér igazgatója, Székely Zoltán, a Rómer-múzeum igazgatója, Tóth Ildikó kékfestő, a népművészet mestere és Virág-Adorján Andrea polgármesteri főbiztos.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában