A település növelni szeretné a lélekszámát

2021.04.28. 13:47

Felújítanák Püskin a 40 éve épült óvodát

A szigetközi település, Püski bízik a jövőben és a fiatalokban – mondta el lapunknak Makai Jenő polgármester. A község a tavaly megnyert pályázatait valósítja meg elsősorban, és a negyven éve épült óvodát is szeretnék felújítani idén.

Ollári Gergely

Makai Jenő bízik benne, hogy a falu határában lévő építési telkek értékesítésével növelni tudják a falu lakóinak számát. Fotó: Kisalföld-Archívum

Fotó: Nagy Gábor

Járdafelújítás, új temetőkerítés

–Az idei költségvetésből 3–4 változat is készült, próbáltunk nagyon óvatosak lenni. Egyelőre nem tisztázott számunkra, hogy mennyi bevétellel számolhatunk majd az iparűzési adó kapcsán – kezdte beszélgetésünket Makai Jenő, Püski polgármestere.

A Magyar Falu Program keretében tavaly nyert a település forrást egy járdafelújítást segítő anyagtámogatásra. A pályázat azonban csak a szükséges anyagok megvásárlását biztosítja, a hozzá tartozó munkadíjat az önkormányzatnak kell önrészként a pályázathoz illeszteni, ami körülbelül 8 millió forint. Egy másik tender kapcsán a helyi temető kerítését újították meg nemrég, mintegy ötmillió forintos támogatással.

Negyvenéves az óvoda épülete

– Folyamatosan keressük a pályázatokat, hamarosan a helyi óvoda felújítására szeretnénk pályázni. Az egész projekt körülbelül 21 millió forintot jelentene, melyből településünk egyetlen intézménye újulna meg, ami mintegy negyven évvel ezelőtt épült meg a községben. Nagyon ráfér a renoválás, bízunk a sikerben – fogalmazott a településvezető.

Az óvoda épületének szüksége van már a tetőfelújításra, a homlokzatszigetelésre, a fűtéskorszerűsítésre, de szeretnék megújítani a villamos hálózatot is, kicserélni a nyílászárókat, a belső burkolat cseréje mellett pedig a vizesblokk átalakítása és az épület kifestése szintén a tervek között szerepel. A pályázatot az elkövetkező hetekben adják be, s pozitív elbírálás esetén a munkálatokat a nyári óvodai szünetre időzítik.

Makai Jenő bízik benne, hogy a falu határában lévő építési telkek értékesítésével növelni tudják a falu lakóinak számát. Fotó: Kisalföld-Archívum

Ipari szolgáltatóterületek, építési telkek

– Nagy terveink nincsenek a jövőt illetően, a falu határában azonban kialakítottunk négy, egyenként 2800 négyzetméte- res ipari szolgáltatóterületet, ezek értékesítésében bízunk. Ezek mindegyike száz százalékban önkormányzati tulajdonban van. Emellett a falunk szomszédságában lévő építési telkek eladásában is bízunk, hátha növelni tudjuk a településünk lélekszámát – tette hozzá az elöljáró.

A helyi önkormányzat próbál mindent megtenni azért, hogy növelje lakóinak számát, erre ad lehetőséget számukra az építési telkek kihasználása. Aki Püskin épít vagy vásárol házat, az háromszázezer forint vissza nem térítendő támogatásban részesül. Esetleges gyermek születésekor 50 ezer forint a támogatás a fiatal szülőknek, ha pedig gyermeküket a helyi óvodába íratják be, akkor újabb 50 ezer forintos, vissza nem térítendő támogatást kaphatnak az önkormányzattól.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában