Fertőrákos, Fertőboz, Balf

2021.02.11. 20:40

Újabb kilenc településen loboghat a centenáriumi zászló

Ünnepélyes keretek között adták át a centenáriumi zászlókat tegnap Fertődön, Fertőbozon és Balfon, amelyekkel az 1921-es népszavazás előtt tisztelegnek.

kisalfold.hu

2021.02.11 Centenariumi zászló átadása 1921 december 16-i népszavazás 100. évfordulójára. A voksoláson Sopron és nyolc környező település lakossága úgy döntött, hogy magyar marad. Barcza Attila, Sopron és térsége országgyűlési képviselője, dr. Farkas Ciprián, Sopron város polgármestere vitte a zászlókat a településekre. Mai napon Fertőboz, valamint Balf is átvehette a centenáriumi zászlót. Kutrucz Gyula Fertőboz polgármestere, a zászlóval Fotó: GT/KA

Fotó: Griechisch Tamás

Sopron és a környező nyolc település lakossága 1921. december 14. és 16. között népszavazáson dönthette el, hogy Magyarország része marad vagy Ausztriához kerül. A századik évfordulóra emlékezve Farkas Ciprián soproni polgármester és Barcza Attila országgyűlési képviselő tegnap átadták Fertődnek, Fertőboznak és Balfnak a Soproni Egyetem grafikushallgatói által tervezett centenáriumi zászlót.

Fertőrákos polgármestere, Palkovits János szerint a népszavazáskor a többségében német ajkú, de magyar tudatú lakosság félt, hogy ha Magyarország része marad Fertőrákos, a magyarok elűzik őket lakóhelyükről.

Kutrucz Gyula Fertőboz polgármestere, valamint Péli Nikoletta Sopron-Balf városi képviselője vette át a lobogót.
Fotó: Griechisch Tamás

– Szerencsés, hogy Magyarországon maradtunk, és büszkék vagyunk örökségünkre – mondta.– Fertőbozon a német ajkú lakosság Magyarország mellett szavazott. Sajnálatos, hogy őket, akik hazánk mellett tettek hitet, a második világháborút követően kitelepítették – mondta Kutrucz Gyula, Fertőboz polgármestere.

Fotó: Griechisch Tamás

Balfon Péli Nikoletta önkormányzati képviselő, a részönkormányzat elnöke vette át a kultúrháznál a centenáriumi zászlót. Az utolsó három állomás után már mind a kilenc egykori településen lobog az emlékzászló.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában