Biztató a tavalyi felmérés

2021.02.03. 10:43

Öt évre szól az új drogstratégia

Országosan egyedülálló módon Győrben 25 éve vizsgálják a fiatalok drogfogyasztási szokásait. Az öt évre szóló városi drogstratégia a vizsgálat eredményeire épül. A legfrissebb kutatás tavaly év eleji, a stratégia 2021–2025-re szól.

D. Pusztai Andrea

Forrás: Pixabay

1995-ben készült el Győrben az első drogfelmérés, a kutatást ötévente ismétlik meg. Legutóbb, 2020 elején másfél ezer 7–13. osztályos körében térképezték fel az illegális (kábítószer), és az esetek többségében azt megelőző legális (cigaretta, alkohol) szerek használatát. Az eredmények biztatóak.

Cigaretta és alkohol

Öt év alatt 10 százalékkal nőtt azok száma, akik egyszer sem gyújtottak rá, és 14 százalékkal csökkent a napi dohányosok aránya. Akik kipróbálják, átlagosan fél évvel később teszik meg, mint 2014-ben, és két és fél évvel később, mint 2009-ben.

A fiatalok alkoholfogyasztási szokásai 2003 és 2009 között jelentősen romlottak. Azóta mérhető változás nem történt, de van pár biztató adat. A kipróbálási életkor kitolódott 1–2 hónappal. Emellett 2020-ban az öt évvel korábbihoz képest 10 százalékkal kevesebb hetedikes mondta azt, hogy kóstolt már szeszes italt és 10 százalékkal kevesebb nyolcadikos tapasztalta meg a részegséget.

A Kábítószerek

Az első, 1995-ös vizsgálat idején a fiatalok 7 százaléka próbált már ki kábítószert. Most ez az arány 25 százalék. A statisztika nagy utat járt be: 1994 és 1999 között 129 százalékos volt a kábítószert kipróbálók számában az emelkedés, 1999 és 2003 között 81 százalék, 2003 és 2009 között pedig 17 százalék. Az elmúlt tíz évben érzékelhető a szerekkel kapcsolatba került fiatalok arányának csökkenése.

Széles ellátórendszer

A stratégia készítői a 2015–2020-as megelőző munka eredményeként jegyzik, hogy bővült az ellátórendszer: a Partisegély- szolgálat a vendéglátóhelyeken segíti a fiatalok biztonságos szórakozását. A dokumentum feltérképezi a városban található prevenciós szolgáltatásokat, amelyeket 6 intézmény és szervezet nyújt térítésmentesen, és 3 anonim módon igénybe vehető alacsonyküszöbű ellátás is működik. Van a városban addiktológiai, pszichiátriai gondozó, szakrendelés, fekvőbeteg- ellátó, felépülő szenvedélybetegeket, illetve családtagjaikat támogató önsegítő közösség, emellett addiktológiai ambulancia és járóbeteg-gondozó.

Új célok

A javuló eredmények mellett is folytatódik a munka, a célok megfogalmazásához pedig nevén kell nevezni a hiányosságokat. A stratégia készítői is ezt teszik. Rögtön az elején leszögezik például, hogy nehezen érhetők el a veszélyeztetett fiatalok és az iskolai jelzések alapján problémás gyermekek szülei. Kevés Győrben a szermentes, mégis élményt adó rekreációs lehetőség. Bár a teljes körű iskolai egészségfejlesztés 2012 óta jogszabályi elvárás, a feltételek nem mindenütt adottak hozzá. A járásban az általános és középiskolákban az országos átlag alatti a pszichológusok száma, az iskolaegészségügy (orvosok, védőnők) munkaerőhiánnyal küzd.

Az ellátórendszer jellemzően pályázati forrásokra épül, ezért hosszú távon kiszámíthatatlan és tervezhetetlen. Nincs a megyében addiktológiai utókezelő központ, sem drogrehabilitációs otthon.

A tennivalókat a stratégia családi, oktatási, munkahelyi és közösségi színtereken látja, kezdve a szülői szerepre való felkészítéstől az iskolásoknak szóló személyiségfejlesztő, életvezetési, kommunikációs, stressz- és konfliktuskezelő foglalkozásokon át a pedagógusképzésig.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában