Kötelező PCR-teszt

2021.02.04. 19:44

Nagy István a kötelező vírusteszt enyhítését kéri az osztrák határon ingázó dolgozók számára

Mosonmagyaróvár térségének országgyűlési képviselője azt kéri Burgenland tartományfőnökétől: mindent tegyen meg azért, hogy az ingázó munkavállalók eljuthassanak a munkahelyükre.

kisalfold.hu

20210112 Sopron Kötelező lesz az Ausztriába való beutazás előtt az online regisztráció az osztrák külügyminisztérium honlapján. Fotó: Szalay Károly SZK Kisalföld

Fotó: Szalay Károly

Mint ismert, Ausztria kötelezővé tette a koronavírus-tesztet és regisztrációs kötelezettséget ír elő az ingázók számára. Az Ausztriába beutazó embernek három napnál nem régebbi negatív teszteredményt kell felmutatniuk, illetve ezt az országba érkezve 24 órán belül pótolhatják – derült ki az osztrák szociális minisztérium beutazási rendeletéből.

A közleményből az is kiolvasható: az ingázóknak a többi beutazóhoz hasonlóan hetente egy alkalommal regisztráltatniuk kell magukat, s egy hétnél nem régebbi antitest szűrésen alapuló, vagy úgynevezett PCR-teszteredményt is fel kell tudniuk mutatni. Azoknak az ingázóknak, akik hetente egy alkalomnál ritkábban járnak Ausztriába, még a beutazás előtt regisztráltatniuk kell magukat. A regisztrációs lehetőséget február 7-től teszik lehetővé, míg a nyilvántartásba vétel csak február 10-től lesz kötelező.

Fotók: Kisalföld-archívum

Nagy István az ügy kapcsán Kisalföldnek úgy nyilatkozott: méltánytalannak tartja a szigorításokat. Mosonmagyaróvár térségének országgyűlési képviselője azt kéri Burgenland tartományfőnökétől, hogy mindent tegyen meg azért, hogy az ingázó munkavállalók eljuthassanak a munkahelyükre. „Tegyék ezt mihamarabb, Covid-teszt felmutatása nélkül, a helyi érdekek figyelembe vétele mellett” – hangsúlyozta.

Felhívja továbbá a tartományfőnök figyelmét arra is, hogy miközben Ausztriában jövő héttől a kereskedelmi egységek, múzeumok, könyvtárak, állatkertek és a szoros közelséget feltételező szolgáltatói egységek kinyitnak, pont azokat a magyar munkavállalókat szankcionálják, akik sok esetben talán éppen ezeket működtetik.

Nagy István nagyra értékeli a szomszédos ország járvány védelmi intézkedéseit. Ám azt a fajta megkülönböztetést, amely sok esetben ugyanolyan távolságról érkező, ugyanúgy európai uniós munkavállaló esetében most foganatosítanak, véleménye szerint bántó adminisztrációval jár, a becsületesen dolgozó családok számára újabb terheket róhat és rossz fényt vethet a már megbecsült baráti kapcsolatokra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában