Felszámolják a lerakóhelyeket

2021.02.06. 08:10

Mosonmagyaróváron is gondot jelent az illegális hulladéklerakás

Mosonmagyaróváron is folyamatos gondot jelent az illegális hulladéklerakás, annak ellenére, hogy vannak szelektív gyűjtőszigetek és hulladékudvar. Most a város a lerakóhelyek felszámolására közel 15 millió forintot nyert.

Mészely Réka

Az Iskola utcai önkormányzati területen is gyakori az illegális szemetelés.

A Kisalföldben már sokszor írtunk az illegális hulladéklerakásról. A Lajta-parti városban is folyamatos gond az illegális hulladéklerakás. Annak ellenére is, hogy több ponton találunk szelektív gyűjtőszigeteket és hulladékudvar is működik.

A szakember megjegyezte: összességében elmondható, hogy csökkent az illegálisan lerakott hulladék mennyisége tíz év távlatában.

Tájsebészet program

Németh Andrea, a városháza környezetvédelemért felelős munkatársa tájékoztatása szerint a helyi önkormányzat a „Tájsebészet” programjában évek óta mintegy 7–8 millió forintot fordított az elhagyott, nem megfelelő helyen lerakott hulladék ártalmatlanítására, a területek megtisztítására. Ez azonban nem bizonyult elégnek, a nagyobb területek megtisztítására nem volt lehetőség.

Az Iskola utcai önkormányzati területen is gyakori az illegális szemetelés.

Vissza nem térítendő

Ezt idén egy projekt kapcsán el tudják végezni.

Ugyanis a mosonmagyar­óvári önkormányzat a Belügyminisztérium által bonyolított Tisztítsuk meg az országot! című programban pénzt nyert a városban található illegális hulladéklerakók felszámolására. A vissza nem térítendő támogatás összege 14,7 millió forint.

– Érintett jelentősebb területek a Fehér híd és környéke, itt a csatorna mente, az Iskola utcai önkormányzati terület, megyei csatorna menti területek, Nap utca vége és a 86-os út közti önkormányzati út mente. De több kisebb mennyiségű hulladéklerakással érintett területről is összeszedtük a szemetet a városban. Összesen 720 köbméter vegyes háztartási hulladékot, zöldhulladékot ártalmatlanítunk február végéig a pályázat keretében – tudatta Németh Andrea.

A munkálatokat a Városüzemeltető- és Fenntartó Kft. és a Kisalföldi Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft. végezte.

A lakók is környezettudatosabbak lettek, de még sokat kell fejlődni – vélekedik Németh Andrea.

Ellenőrzik a kritikus helyeket

Az önkormányzati rendészet folyamatosan ellenőrzi a kritikus helyeket. Több esetben történt hatósági eljárás ennek kapcsán. Továbbá kamerákat helyeztek el néhány helyen, így a szelektív hulladékgyűjtő szigetnél, vagy ha lakossági bejelentés érkezik, fel tudják térképezni az illegális hulladéklerakást. Ha az elkövető, hulladékelhagyó személye nem állapítható meg, nincs tettenérés vagy a hulladék átkutatásával sem állapítható meg a kiléte, akkor az ingatlantulajdonos kötelessége elszállíttatni, ártalmatlaníttatni a hulladékot. Így közterületen, önkormányzati területen az önkormányzat végzi, magánterületen pedig a tulajdonos kap felszólítást ennek teljesítésére. Jellemzőbb egyébként a közterületen történő hulladékelhagyás.

Van hová fejlődni

A szakember megjegyezte: összességében elmondható, hogy csökkent az illegálisan lerakott hulladék mennyisége tíz év távlatában. A lakók is környezettudatosabbak lettek, de még sokat kell fejlődni, sok a tennivaló.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában