114 millió forintos beruházás

2021.02.18. 17:25

Letették a minibölcsőde alapkövét Fertőszéplakon – fotók

Időkapszulát és alapkövet helyeztek el csütörtökön dél után Fertőszéplakon, a már épülő minibölcsőde leendő udvarán. Elkészülése után az intézmény nyolc kisgyereket tud majd fogadni.

Etzl Edgár

2021.02.18. A Fertőszéplaki óvoda alapkőletétele. Szereplők: Kóbor Attila Barcza Attila Pintérné Gajda Alexandra, Pintér Regina Bécsi-Dombos Henriett Fodróczy Andrea Németh Zoltán

Forrás: Fotó: Szalay Károly

Az eseményen Kóbor Attila polgármester elmondta, a száztizennégy millió forintos beruházásra a település kilencvenötmillió forint kormányzati támogatást kapott, a maradékot önerőből fogják finanszírozni.

- Tíz évvel ezelőtt nagy fejtörést okozott számunkra, hogy miként tudnánk növelni Fertőszéplak iskolájában a diákok számát. Akkor száz gyermek járt oda, azóta “Fertőszéplak, a Fertő-táj kincses doboza” nevű projektünk keretében rendkívül sok fejlesztést sikerült megvalósítanunk. Ezek részeként korszerűbbek lettek pedagógiai intézményeink, így ma már ismét száznyolcvan gyerek jár az iskolába, ahol idén harmincmillió forintból felújítjuk majd a tornatermet – mondta Kóbor Attila polgármester, majd hozzátette, programjuk sikert ért el, hiszen nem csak, hogy növekszik a település népessége, de fiatalodik is.

Barcza Attila Sopron és térsége országgyűlési képviselője elmondta, részt vett a minibölcsőde terveinek kiválasztásában, és véleménye szerint az intézmény építészeti stílusát tekintve kiemelkedően szép lesz a Nyugat-Dunántúl bölcsődéi között. – Kívánom a településnek, hogy az iskola és az óvoda mellett a már kész bölcsőde is mihamarabb teljen meg gyerekzsivajjal – osztotta meg jókívánságait az országgyűlési képviselő.

Németh Zoltán, a Győr-Moson-Sopron megyei közgyűlés elnöke elmondta, a közeljövőben hatvan településen több mint ezer bölcsődei férőhelyet tudnak létrehozni Győrön és Sopronon kívül, mellyel nem csak munkahelyeket teremtenek. Minden bölcsődei férőhely egyben egy munkaerő-piacra visszatérő édesanyát is jelent. Azok a gyerekek, akik korán elkerülnek szülőtelepülésükről, nagy eséllyel nem térnek vissza felnőttként, így a bölcsődék hozzájárulnak a helyi identitás kialakításához is – mondta.

Az időkapszulát, melyben a tervek és a gyerekek rajzain kívül helyet kapott a Kisalföld csütörtöki száma is, három helyi kismamával együtt engedték az alapkő alá az ünnepi beszédek után.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában