honvédelem

2021.02.12. 10:07

Gidránokkal erősített a Magyar Honvédség – sok-sok fotón mutatjuk a Tatára érkezett, új katonai járműveket

Átadták a Magyar Honvédségnek az első tíz Gidrán típusú páncélozott járművet a Magyar Honvédség 25. Klapka György Lövészdandár laktanyájában tegnap. A korszerű gumikerekes, páncélozott harctámogató járműveket Engin Aycoltól, a török gyártó cég, a Nurol Makina vezérigazgatójától vette át ünnepélyes külsőségek között Benkő Tibor honvédelmi miniszter, aki elmondta: hamarosan további negyven ilyen harcjármű érkezik Tatára. Azt is hozzátette, hogy a közeljövőben a honvédség több alakulatához már olyan Gidránok kerülnek, amelyeket Magyarországon, Kaposváron szerelnek össze a török gyártóval közösen.

kisalfold.hu

20210211 Tata A Honvédelmi és Haderő fejlesztési Program keretében az MH 25. Klapka György Lövészdandárhoz érkezett első tíz darab Ejder Yalcin (Gidrán) alapvető támogató páncélozott harcjármű ünnepélyes átadása, bemutatása A képen: Ejder Yalcin (Gidrán) típusú, támogató feladatú páncélozott jármű, amely a Magyar Honvédség alapvető támogató harcjárműve lesz Fotó: Zantleitner Ingrid ZI Komárom-Esztergom Megyei 24 Óra

Fotó: Zantleitner Ingrid

Ünnepélyesen átadták csütörtökön a tatai laktanyába érkezett tíz Gidrán harcjárművet. A Törökországban gyártott, egyenként 16 tonnás, 375 lóerős Ejder Yalcin típusú páncélosokból a következő években még negyvenet hoznak a Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program keretében az MH 25. Klapka György Lövészdandárhoz.

Hatalmas golyóálló kerekek

Impozáns látványt nyújtott a tatai lövészdandár gyakorlóterén felsorakozott tíz páncélozott harckocsi. Az 5,7 méter hosszú, két és fél méter magas járműben akár kilenc katona is elfér. A 16 tonnás súlyt egy 375 lóerős dízelmotor hajtja, amellyel akár 120 kilométer/órás sebességre is képes. Egy tankkal 700 kilométerre is eljut, 60 százalékos emelkedőre is felmegy, de egy fél méter magas akadály vagy egyméteres vízfolyás sem jelent számára akadályt.

Hatalmas kerekei golyóállóak, alsó páncélzata pedig aknaálló. Lövegtornya 12,7 milliméteres géppuskát rejt.Engin Aycol, a törökországi gyártó cég, a Nurol Makina vezérigazgatója az ünnepélyes átadón elmondta, hogy az Ejder Yalcin páncélosokat kifejezetten a magyar igényekhez alakították ki. A jövőben ezek a robusztus megjelenésű járművek lesznek a Magyar Honvédség alapvető támogató harcjárművei. Ez a változat a híres magyar lófajtáról, a gidránról kapta a nevét.

Ötven Gidrán

– A járművet először 2014-ben rendszeresítették Törökországban. Azóta több ezret gyártottak belőle és már számos országban bizonyította tudását. A mostani esemény azért is fontos a számunkra, mert Magyarország az első európai uniós ország, amely ilyen harcjárművet vásárol. Tíz érkezett most a tatai laktanyába és további negyven jön a közeljövőben – mondta a vezérigazgató, aki jelképesen átadta a harcjárműveket dr. Benkő Tibor honvédelmi miniszternek.

– A tervek szerint a későbbiekben már hazánkban állítjuk össze a járműveket. A programhoz kapcsolódó gyártást és kutatás-fejlesztést pedig német–magyar együttműködésben végzik majd – tette hozzá dr. Benkő Tibor. A Gidránok használatára kiképzett tatai katonáktól megtudtuk, hogy a méretéhez képest meglepően könnyen kezelhető a jármű. Bár alváza magasan van, súlypontja viszonylag alacsonyan helyezkedik el, így kevésbé borulékony.

A vezető nappali és éjszakai tájékozódását kamerarendszer segíti, illetve a lövegtoronyban lévő géppuska kezelőjét is kamerarendszer támogatja. Hazánkban hasonló típusú támogató járműből csak néhány volt eddig használatban, azok is inkább a missziós feladatok alatt segítették a katonák munkáját.

Impozáns látványt nyújtott a tatai lövészdandár gyakorlóterén felsorakozott tíz páncélozott harckocsi. A korszerű Gidrán járműveket Benkő Tibor honvédelmi miniszter vette át. Fotó: I. Z.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában