Fejlesztésekre pályáznak

2020.12.21. 14:49

Három falu csatlakozott a Szigetköz Natúrparkhoz

A Szigetköz Natúrparkhoz januártól három új település kérte csatlakozását: Bezenye mellett Gönyű és Abda. Pető Péter elnök közölte: decembertől hivatalosan is kimlei székhelyű lett a Magyar Natúrpark Szövetség.

Mészely Réka

20201216 Szigetköz Major Gábor gönyűi faluvezető, Komjáti János abdai jegyző, Szabó Zsolt abdai polgármester, Márkus Erika bezenyei polgármester az együttműködési szerződés aláírásán Pető Péterrel, a Szigetköz Natúrpark elnökével. Fotó: Mészely Réka MR Kisalföld Kisalföld

Fotó: Mészely Réka

A napokban írt alá együttműködési megállapodást a Szigetköz Natúrparkhoz való csatlakozásról Abda, Bezenye és Gönyű. Pető Péter egyesületi elnök tájékoztatása szerint elkészítették a megalapozó tanulmány módosítását és ezzel a dokumentummal, valamint a csatolt megállapodásokkal kezdeményezik az agrárminiszternél a Szigetköz Natúrpark területe bővítésének tudomásul-vételét.

Huszonkilenc település

– A három település csatlakozásával a Szigetköz Natúrpark területe háromezer hektárral bővül: így eléri az ötvenötezerötszáz hektárt. Január elsejétől már huszonkilenc település tartozik a natúrparkunkhoz – emelte ki Pető Péter.

Mint elmondta, a Mosoni-Duna déli oldalán fekvő Bezenye szeretett volna ehhez a térséghez tartozni, ezért csatlakozott, ahogy Abda is, a falu szomszédai, Kunsziget és Öttevény már részei a szervezetnek. Gönyű értékeit összegzi, hajósmúzeum nyílt náluk, turizmusban, brandben gondolkodnak.

Őrzik a természeti és kulturális értékeket

Az Agrárminisztérium hungarikumpályázatán az egyesület kétmillió forintot nyert egy tájegységi értéktár létrehozására. A munka elkezdődött, a tájegységi értéktárbizottság létrejött és a tervek szerint jövő év elejére készül el az összeállítás. A cél a földrajzi tájegység közösségei számára jelentőséggel bíró természeti és kulturális örökségi elemek, jelenségek számbavétele és dokumentálása, valamint az összegyűjtött értékek bemutatása és gondozása – elősegítve ezzel fennmaradásukat. Ha a járványügyi helyzet engedi, jövő év májusában egy értéknapot is szerveznek.

Egy szlovák–magyar határon átnyúló Interreg pályázat keretében szigetközi bemutatóközpont létesül a Pisztráng Kör dunaszigeti telephelyén. Kimlén tábort alakítanak ki szálláshellyel. Kenukat, kajakokat, oktatási eszközöket szereznek be három jurta mellett. Ez a fejlesztés várhatóan 2022-ben fejeződik be.

Kisbusz utánfutóval

– Augusztusban elindítottuk a folyamatot, decemberre a bejegyzés is megtörtént: hivatalosan is Kimlére került a Magyar Natúrpark Szövetség székhelye – emelte ki az országos szövetséget is vezető elnök.

Újdonság még, hogy a Magyar Falu Program keretében négymillió forint értékben sikerült egy ötéves, kilencszemélyes kisbuszt beszerezniük, ami a tábort és az egyéb programokat segíti. Ehhez egy utánfutót szeretnének vásárolni, amivel a kerékpárok és vízi járművek szállíthatóak.

– A NEA-pályázaton is indultunk egy interaktív, értékeinket bemutató tábla létrehozására, mely nemcsak a natúrparkot mutathatná be, a környezettudatos nevelést is erősítené – fűzte hozzá még Pető Péter.

Major Gábor gönyűi faluvezető, Komjáti János abdai jegyző, Szabó Zsolt abdai polgármester, Márkus Erika bezenyei polgármester az együttműködési szerződés aláírásánál Pető Péterrel, a Szigetköz Natúrpark elnökével.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában