A Kisalföld díj

2020.12.30. 06:08

Az év egyik embere Győrben – Tomi Rocky, a hullámok bajnoka

Patkás Tamás győri paraúszó a nyár végén Isztambulban átúszta az Európát Ázsiával összekötő tengerszorost. Lábak nélkül győzte le az ép embereknek is komoly kihívást, veszélyt rejtő Boszporuszt. A szerkesztőségünk ezért választotta az év egyik győri emberének 2020-ban.

Szeghalmi Balázs

20201217 Győr Patkás Tamás vehette át a Kisalföld Év Embere díját, Fotó: Csapó Balázs CSB Kisalföld

Forrás: Csapó Balázs

Fotó: Csapó Balázs

Szörnyű baleset után

A Kisalföld Év Embere választásakor az elmúlt években is szóba került Patkás „Rocky” Tamás neve, ám eddig nem sikerült felállnia a képzeletbeli dobogó tetejére.

A győri sportember úszásai túlmutatnak az adott célkitűzés teljesítésén – a láb nélküli úszó példa mindenki számára. 1994-ben vasúti balesetben vesztette el mindkét végtagját – az orvosok szerint az is csodával ért fel, hogy túlélte a borzalmas pillanatokat –, ám életszeretete, küzdőszelleme átlendítette a traumán.

Kondiedzés a győri uszodában.

Új kapukat nyitott az uszoda

„A versenyeken erősen koncentrálok a mozgásomra és szeretnék minél jobb időket elérni. Mégis amikor Isztambulban úsztam a Boszporusz-híd alatt, nem tudtam nem gondolni arra, honnan hova jutottam. A balesetem után rögtön megtaláltam az élet értelmét. Amikor elvesztettem a lábaimat, akkor volt nyolc hónapos a fiam. Szinte együtt tanultunk járni. Soha nem váltam megkeseredett emberré, ám az igaz, hogy új kapukat nyitott, amikor a győri uszodában ragadtam.

Hat évvel ezelőtt kicsit fogyni akartam, s teljesíteni azt az álmomat, hogy átússzam a Balatont. 2015-ben szó szerint az életemért küzdöttem a Balatonban, idén a hatodik átúszáson meg már 3,5 óra alatt átértem az északi partról a délire. Ezek a gondolatok kavarogtak a fejemben, amikor haladtam a tengerszorosban a Boszporusz-híd alatt” – mondta portálunknak Patkás Tomi.

Kevés az empátia

„Volt olyan pillanat, amikor megbánta, hogy országosan ismertté vált?” – tettük fel a kérdést. „Az első Balaton-átúszásom után a Kisalföld keresett elsőként. Nem gondoltam volna az interjú után, hogy fővárosi tévék, lapok, portálok is hívnak majd. Mielőtt válaszolnék a kérdésre, sajnos le kell szögeznünk: az internet népe beleköt az élő fába is.

Azt látom a hozzászólásokban, hogy kevés az empátia az emberekben, sokszor zsigerből reagálnak. Ez a mentalitás nem segíti a sérülésekkel, betegségekkel élők elfogadását sem. Ehhez a közeghez képest elenyészően kevés negatív véleményt kaptam. Páran írták, hogy lábak nélkül nem különleges dolog úszni, meg néhányan a tetkóim miatt osztottak. Ha ettől jobb lett a napjuk, nincs ezzel probléma. Az végképp távol áll tőlem, hogy kritikus hangokon akadjak ki, s azon hisztizzek, hogy ezt és ezt a kommentet azonnal töröljék” – mondta Tomi Rocky.

Patkás Tamás rengeteget edz a győri uszodában, jelenleg a gyorsúszó technikáját finomítja. Emellett sok időt tölt a konditeremben is. Fotó: Csapó Balázs

A nyílt víz lenne az ideális terep

A csupa szív kisalföldi parasportoló igazolt versenyzője a Győri Úszó SE-nek. Így a járvány idején is tud edzeni az új győri uszodában Rajos István szakmai vezetésével. Hónapok óta dolgozik azon, hogy javítson a technikáján és gyorsúszásban is olyan szintre lépjen, mint mellben.

„Az a filozófiám, ami sokaknak: tanulni, tanulni, javulni életünk végéig. Ha elsajátítom a gyorsúszást, akkor 2–2,5 óra alatt célba érnék a Balatonon. Nyílt vízi hosszú távú úszónkkal, Mányoki Attilával beszéltünk arról a csendes-óceáni úszóversenyről – a helyszínt egyelőre nem árulom el –, ahol kizárólag gyorsban lehet úszni. Ez is szerepel a bakancslistámon. A parasportolói klasszifikációt ősszel megszereztem. Bízom abban, hogy a paralimpiákon hamarosan nyílt vízi számokat is rendeznek. Ez volna számomra az ideális terep” – búcsúzott Patkás Tomi.

Az év embere díjat a Kisalföld főszerkesztője, Varga Ottó és lapunk munkatársa, Szeghalmi Balázs adta át a paraúszónak győri szerkesztőségünkben. Fotó: Csapó Balázs

 

Patkás Tamás névjegy

Születési hely, idő: Győr, 1971. augusztus 15.

Amire a legbüszkébb az úszóeredményei közül: a Boszporusz átúszása, a porecsi úszófesztiválon aranyérmet szerzett, 6-szor átúszta a Balatont.

Hobbi: zene, tetoválás, utazás, főzés.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában