Győr és környéke

2015.07.08. 02:46

A győri `Rocky´ lábak nélkül úszta át a Balatont! - videó

Patkás Tamás "Rocky" a '90-es évek közepén vesztette el mindkét lábát. Egy éve határozta el, hogy jobban figyel az egészségére és úszni kezd. Példamutató történet az emberi kitartásról, küzdeni tudásról.

Szeghalmi Balázs


"Annyi lélekjelenlétem volt, hogy a két sín köze behúzzam magam"

A Kisalföld 1994. április 11-én borzalmas balesetről számolt be. Az akkor 23 éves kocsirendező mozgó szerelvény kerekei alá esett a győri MÁV-teherpályaudvaron.

A vagon a jobb combján és a bal bokáján ment át: mindkét lábrészt leszakította, melyeket nem tudtak megmenteni az orvosok.

"A baleset utáni pillanatokban végig eszméletemnél maradtam, ennek köszönhetem, hogy nem haltam meg. Annyi lélekjelenlétem volt, hogy a két sín közé behúzzam magam. Ennek az ára, hogy a másik lábam is odalett.

Videó: Cseh Róbert

"Éjszakánként gyakoroltam a járókerettel"

Szerencsém volt, hogy nem véreztem el. A kórházban minél gyorsabban próbáltam összeszedni magam. A kisfiam nyolchónapos volt, érte és a feleségemért is küzdöttem. Az életemre jellemző, hogy mindenért többször meg kell harcolnom, de nincs ezzel baj, szeretem a kihívásokat.

Amikor a rehabilitációmat töltöttem Győrben, éjszakánként gyakoroltam a járókerettel.

Szanyó főorvos úr becsülte az akaraterőmet, s azt ajánlotta, ha a lépcsőn is megtanulok járni, akkor hazaenged. Következő nap a lépcsőkön voltam, egy hét múlva pedig már otthon" - kezdte Patkás Tamás, becenevén "Rocky".

Az amerikai álom és a kezdeti szégyenérzet a győri uszodában

"Azt leszámítva, hogy a nyolcvanas évek végén úszómesterként dolgoztam a Kovalter Strandon, sok közöm nem volt az úszáshoz korábban. Egészen tavaly júliusig.

Nagy álmom valósult meg azzal, hogy kijutottam Kaliforniába, ahol találkoztam győri származású zenész barátommal, Lendvay Istvánnal.

Ő szembesített azzal, hogy kezdem magam elhagyni, s elég csúnyán elhíztam. Innen indultam a Magyar Vilmos uszodába úgy, hogy tudtam: eleinte szégyellni fogom magam, ha levetkőzöm.


1994-2014: Tamás a szörnyű balaeset után, napra pontosan 20 évvel később jutott el a San Franciscó-i Golden Gate hídhoz

1994-2014: Tamás a szörnyű balaeset után, napra pontosan 20 évvel később jutott el a San Franciscó-i Golden Gate hídhoz

"Nem kispályázunk, essünk neki a Balaton-átúszásnak"


Egyedi technikát kellett kialakítanom, hisz lábak nélkül olyan vagyok a vízben, mint a keljfeljancsi-baba.

Egy fiatal győri úszómester, Fürnstall Benjámin "Beni" és régi barátom Rozsovits József "Butcher" végig bátorított az edzések alatt, köszönöm a remek hozzáállásukat.

Ők kezdték el pedzegetni, hogy kimozdulhatnék az uszoda falai közül, s megpróbálkozhatnék egy emlékezetes úszással.

Először az Öbölátúszás került szóba, aztán mondtam nekik: nem kispályázunk, essünk neki a Balaton-átúszásnak" - folytatta Patkás Tamás.


Tamás edzés közben az új győri uszodában - fotók: Cseh Róbert


"Egészséges emberek feladták a küzdelmét, én még mindig a vízben voltam"

"Igyekeztem minél jobban felkészülni, hetente háromszor-négyszer jártam az új győri uszodába, 3-4 kilométereket nyomtam.

Az átúszás napján a vesekövem elkezdett fájni, de közel két liter tea megtette a hatását, amit Pisti barátomnak köszönhetek.

Az első másfél kilométeren viszonylag jól bírtam, s erőt adott, hogy miközben egészséges emberek feladták a küzdelmét, én még mindig a vízben voltam.


Tamás egy éve kezdett el komolyan úszni: 14 kilót sikerült leadnia azóta



"Hullámvasút" a Balaton közepén

Fél távnál, a Balaton közepén jött a holtpont: az egyre erősebb hullámok elkezdtek dobálni, hányinger jött rám.

Ekkor kicsi célokat tűztem ki magam elé: egyik hajótól jussak el a következőig. Az utolsó pár száz méter életem végéig emlékezetes marad.

A mólón nézelődők és a strandolók nem értették, miért nem állok fel az alacsony vízben. Amikor meglátták, hogy a lépcsőkig kell úsznom, s ott felhúznom magam, óriási üdvrivalgásban törtek ki.

Erdei Zsolt félbeszakította nyilatkozatát és rögtön odasietett Tamáshoz

Erdei Zsolt profi ökölvívó bajnokunk évről évre átússza a Balatont, épp az egyik tévének nyilatkozott, amikor meghallotta a tapsot.

Filmbeillő jelenet volt, hogy amikor Madár meglátott, rögtön abbahagyta a riportot, felém sietett és gratulált.


Erdei Zsolttal közös fotó is készült a Balaton átúszása után

Erdei Zsolttal közös fotó is készült a Balaton átúszása után

A győri uszodában szintén többen megrázták a kezem, Petrov Iván, Jakabos Zsuzsa edzője is, akinek külön köszönöm, hogy segített a felkészülésben.

Mondtam is neki, "Iván, a végére olyan jól belejöttem az úszásba, hogyha valaki felajánlott volna egy Mercedest a túlparton, gondolkodás nélkül indultam volna vissza".

Az Aqua Sportközpont Győr - Sportuszodának szintén hálával tartozom.

A tetovált férfi üde színfoltja az új győri uszodának: Tamással Jakabos Zsuzsa is szívesen vállalta a közös fotót

A tetovált férfi üde színfoltja az új győri uszodának: Tamással Jakabos Zsuzsa is szívesen vállalta a közös fotót

Újabb nagy kaland ejtőernyővel?

Patkás Tamás elárulta: a Fertőt és a Velencei tavat szintén szeretné átúszni, illetve akad még egy nagy álma.

"A katonaságnál ejtőernyősként szolgáltam, élveztem az ugrásokat. Az igazi kihívás az volna, ha még egyszer kinyithatnám az ernyőt. Nem tandemben, egyedül" - búcsúzott a győri "Rocky".

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!