Felmérik az utak állapotát

2020.11.10. 07:41

Kezdődik Győrben a kátyúzás: kevés az úthiba, de azok mélyek

A korábbi évekhez hasonlóan idén is 80–100 millió forint jut Győrben az utak telet megelőző kátyúzására. A Győri Útkezelő Szervezet elkezdte a felmérést, az első beavatkozásokra még novemberben sor kerül.

D. Pusztai Andrea

A Magyar utca burkolata közel negyvenéves.

Fotó: Nagy Gábor

– A fő- és tömegközlekedési utakra, nagyobb forgalmú gyűjtőutakra fókuszálunk elsősorban – mondta a Kisalföld érdeklődésére Máthé-Tóth Péter, az útkezelő szervezet tájékoztatásért felelős mérnöke, akit az ilyenkor szokásos, telet megelőző kátyúzásról kérdeztünk. – A felmérés elkezdődött. Egyelőre azt tapasztaljuk, hogy kevés az úthiba, de ahol kialakult, ott mély. Ezeket mielőbb megjavítjuk. Melegaszfalt december 20–21-ig áll rendelkezésünkre, ami tartósabb, mint a hideg, csodát azonban ettől sem szabad várni. A kátyúzás egy szükséges rossz megoldás a balesetveszély elhárítására, amíg lehetőség adódik az érintett útszakasz komplex felújítására.

A Magyar utca burkolata közel negyvenéves.
Fotó: Nagy Gábor

A mérnök példaként említette a Szent Imre utat, ahol az aszfalt közel negyven éven át szolgálta a közlekedőket és megérett arra a nagyszabású rekonstrukcióra, amely uniós támogatásból és városi költségvetésből zajlik. Hasonló korú a Magyar utca, ahol – főleg a kórház bejárata előtti szakaszon – a közműfedlapok körül hiányos, töredezett a burkolat. Ezeket hamarosan javítják is.

Munkálatok kezdődnek az Apor-óvoda melletti parkoló területén is, murvával gyógyítják be a gödröket, hogy megkönnyítsék a közlekedést.

– Több jelzést kaptunk kiskerttulajdonosoktól. A Góré-dűlő, Sashegy vagy például a Rabkert olyan területei a városnak, amelyek nem lakóövezetek, mégis egyre többen lakásként használják az ingatlanokat. Bár nem tartozik a kötelező feladatok közé, így forrás sincs rá elkülönítve, igyekszünk a telet megelőzően nekik is segíteni azzal, hogy a földutak egy-egy nagyon problémás szakaszára kavicsot terítünk és bedolgozzuk – mondta Máthé-Tóth Péter, hozzátéve: a Rabkert és a Góré-dűlő úthálózatának fő gerincét felületi bevonattal látták el egy korábbi beruházás keretében, inkább a leágazó kisebb utcák állapota szorul karbantartásra, amelyek általában csak egy keréknyomnyi szélesek.

A telet megelőző kátyúzás, mint mindig, ezúttal is érint majd minden városrészt. A munka november közepén-végén kezdődik, időjárástól függően.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában