alapkőletétel

2020.08.28. 11:41

Letették az Árpád utcai parkolóház alapkövét Sopronban – Galéria!

Letették az Árpád utcai parkolóház alapkövét. Az épület öt szinten kétszázharmincöt autó, huszonhat motor, illetve kerékpárok tárolására biztosít majd helyet a soproniak és az ide érkező turisták számára.

kisalfold.hu

Fotó: Magasi Dávid

A tisztségviselők, az önkormányzati és az országgyűlési képviselők jelenlétében, ünnepélyes keretek között tették le az Árpád utcai parkolóház alapkövét péntek kora délelőtt. A kormányzati program keretében megvalósuló fejlesztés jelentős mértékben bővíti a parkolóhelyek számát Sopron belvárosában, illeszkedve azon csillapított forgalmú övezetek kialakításához, mely a Várkerület-projekt során is megvalósult.

Az eseményen beszédet mondott Barcza Attila, aki megköszönte a városvezetésnek és Fodor Tamás korábbi polgármesternek a több évig tartó előkészítési munka lebonyolítását, valamint köszönetet mondott Molnár Ágnes országgyűlési képviselőnek a támogatás megszerzésében nyújtott segítségéért.

A munkálatok helyszínén már zajlik a építési terület előkészítése. Fotó: Magasi Dávid

Elmondta, a város számára mindig is kardinális kérdés volt a parkolási helyzet, ezért a projekt a következő évek egyik legfontosabb fejlesztése. A parkolóház épülete öt szinten kétszázharmincöt autó, huszonhat motor, illetve kerékpárok tárolására biztosít majd helyet a soproniak számára. A tervezésnek megfelelően elektromos autók számára alkalmas gyorstöltőket is állítanak az épület mindegyik emeletén, valamint öt parkoló akadálymentesített lesz a földszinten.

A parkolóház földszinti, járművek számára kialakított bejáratai a belvároshoz közelebbi oldalra esnek, a déli oldali gyalogos bejáratnak is kedvező kapcsolata alakul ki az Ikva melletti gyalogos sétánnyal. A tetőszerkezeten egy hatszáz négyzetméteres zöldterület is létrejön, a városban ilyen máshol még nincs. A parkolóházba lifteket építenek.

Farkas Ciprián polgármester, Khaut András a FÉSZ Zrt. igazgatósági elnöke, Csiszár Szabolcs és Simon István alpolgármesterek, Fodor Tamás volt polgármester, , Kassai Zoltán a FÉSZ Zrt. vezérigazgatója, Barcza Attila sopron országgyűlési képviselője, és Pongráczné Várnai Mária kerületi képviselők időkapszulát helyeztek el az alapkő alatt. Fotó: Magasi Dávid

A nagyjából kétezer négyzetméter alapterületű épület mellett további négyezer négyzetméternyi szabadtér is megújult, így új közösségi térrel is gazdagodik a város.

Farkas Ciprián polgármester elmondta, a parkolóház létfontosságú a belváros tehermentesítése szempontjából. Hozzátette, a városba jövő összes utat felújították az elmúlt időszakban. Elmondta, az M85-ös út Fertő-parti munkálatok is hamarosan megindulnak. Beszélt a szeptemberben megnyíló Lenck-villáról, illetve arról, hogy a Szent Mihály templomot vélhetően októberben felszentelhetik. A polgármester hozzátette, ilyen méretű fejlesztések a városban utoljára az osztrák-magyar kiegyezés utáni reformkori Magyarországon történtek.

 

Az alapkövet Farkas Ciprián, Barcza Attila, Fodor Tamás és Pongráczné Várnai Mária, kerületi képviselő, és Khaut András, a FÉSZ Zrt. igazgatósági tagja tették a helyére, alá időkapszulát helyeztek el, melybe egy hetilap került.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában