járvány

2020.08.31. 13:57

Koronavírus – Pozitív egy tanító: nem nyit ki az iskola Győrújfaluban, karanténban a tanári kar

Legkevesebb egy héttel el kell halasztani a győrladaméri általános iskolában a tanévkezdést. Az egyik tanítónő megfertőződött a koronavírussal, ráadásul mielőtt jelentkeztek volna nála a tünetek, részt vett a tantestületi ülésen.

kisalfold.hu

Felvételünkön Nagy Imre Attila.

Fotó: Huszár Gábor

A Győrladamér Községi Általános Iskola Győrújfalui Tagiskolájában 75–80 tanuló kezdte volna meg ma a tanévet. Ezt most legkevesebb egy héttel el kell halasztani, mivel az iskola egyik tanítónőjének koronavírustesztje pozitív lett. A pedagógus ráadásul a múlt héten tartott tantestületi ülésen a teljes tanári karral együtt vett részt.

Az Oktatási Hivatal protokollja alapján a Nemzeti Népegészségügyi Központ azt a döntést hozta, hogy az általános iskolában nem kezdődhet meg a tanítás szeptember 1-jén, a gyerekek nem kezdhetik meg a 2020–2021-es tanévet – közölte Nagy Imre Attila, Győrújfalu polgármestere.

„Ha és amennyiben minden a reményeink szerint alakul, szeptember 7-én, hétfőn kezdődik a tanítás az intézményben. De felkészülünk arra az esetre is, ha esetleg 7-én mégsem tudna kinyitni az iskola” – folytatta Nagy Imre Attila, Győrújfalu polgármestere.

Köhögéssel kezdődött

A múlt heti tantestületi ülést követő napon jelentkeztek a koronavírus-járvány tünetei a tanítónőnél. Köhögött, enyhe hőemelkedése volt, majd belázasodott, amivel azonnal felkereste háziorvosát. Haladéktalanul elvégezték a Covid-tesztet, ami sajnos pozitív eredményt mutatott. A teszt eredményéről – hivatalból – azonnal értesítették a területileg illetékes népegészségügyi hivatalt. Megkezdték a kontaktkutatást és az azzal összefüggő vizsgálatot, amely szerint a tantestületi ülés idején már fertőzhetett a tanítónő. Ebből következően a teljes tantestület számára hatósági karantént rendeltek el.

Nagy Imre Attila elmondta, hogy egyeztetett a népegészségügyi központ döntéshozóival, akik megerősítették, hogy a tanári kar összes tagján még a héten elvégzik a tesztet. „Az elrendelt 14 napos karantén jövő héten vasárnap ér véget. Ez azt jelenti, hogy abban az esetben is, ha esetleg valakiről kiderülne, hogy megfertőződött, el fogjuk tudni kezdeni a tanévet vagy legalább a gyerekek felügyeletét biztosítani tudjuk. Akkor már akinek két negatív tesztje lesz, biztosan itt lesz. Ezen a héten ezt nem tudjuk megtenni, hisz az összes nevelőnk házi karanténban van” – tette hozzá.

Felvételünkön Nagy Imre Attila.
Fotó: Huszár Gábor

Becsengetés előtt egy nappal

Mivel kevesebb mint egy nappal az első becsengetés előtt derült ki ez a rendkívüli helyzet, az önkormányzat, a polgármester minden kommunikációs csatornán tájékoztatta az érintett családokat. Emellett az osztályfőnökök személyesen is értesítették a szülőket.

Sok szülő jelezte, hogy ennek a váratlan helyzetnek a megoldása nagy nehézséget jelent számára. Egyik napról a másikra kell megoldást találniuk a gyerekek elhelyezésére, felügyeletére, amit ráadásul súlyosbít, hogy a tavaszi iskolabezárások idején már sokan az összes szabadságukat felhasználták.

Erre senki sem volt felkészülve

Erre a helyzetre sem a szülők, sem az iskola, sem az önkormányzat nem volt felkészülve. Mindenki abban bízott, hogy időben elkezdődik az iskola és lesz idő felkészülni arra, ha esetleg a kormány a járványügyi helyzet alakulása alapján ismét elrendeli az iskolák bezárását. „Azzal számoltunk, hogy a tanév során esetleg megjelenhet a betegség, de arra nem voltunk felkészülve, hogy rögtön a tanévkezdéskor kell egy ilyen helyzetet kezelnünk” – mondta a polgármester.

Megkerestük Mériné-Tóth Andreát, hogy megtudjuk, hány pedagógus vett részt a tantestület ülésén, hogyan tervezik az elmaradt tanítási napok pótlását, van-e arra vonatkozóan protokoll, ha fertőzés jelentkezik az iskolában, de az intézményvezető a fenntartóhoz irányított bennünket. A Győri Tankerületi Központtól lapzártánkig nem kaptunk választ.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában