Vegyszert öntöttek a fa törzsébe

2020.07.12. 18:18

Megmérgezték a fenyőfát a csornai temetőben – fotó a megfúrt fáról 

Az öt-hat méteres fa néhány hét alatt száradt el, törzsén látszanak a lyukak, ahova vélhetően a mérget öntötte az elkövető. A sírkert üzemeltetője feljelentést tett a rendőrségen, és amint lehet, intézkedik a kivágásról, addig kéri, hogy az életveszélyessé vált területen ne nagyon mozogjanak a hozzátartozók. Hasonló eset fordult elő néhány évvel ezelőtt Egyeden is. Ott egy százéves hársfát tettek tönkre ilyen módszerrel.

Cs. Kovács Attila

Elszáradt egy fenyőfa a csornai Szent Antal-temetőben. A jelenség akár természetes is lehetne, ám ez a fa nem természetes úton ment tönkre: jól látható, hogy „megmérgezték”.

Azaz törzsét körbefúrták és a lyukakba mérget vagy vegyszert öntöttek. Két hét alatt száradt ki teljesen. Most egy papírt lobogtat rajta a szél azzal a figyelmeztetéssel, hogy a közelében tartózkodni életveszélyes. Tóth Csaba, a temetőt üzemeltető Jószív kft. csornai kirendeltségvezetője értesítette a Kisalföldet a történtekről. Elmondta: feljelentést tett a rendőrségen és amint lehet, intézkedik a kivágásról is.

– Egy kicsit meg is dőlt, teljesen kiszáradt, nem kockáztathatjuk, hogy éppen akkor fordul ki, amikor valaki erre jár – jegyezte meg Tóth Csaba. A tönkretett fenyő a sírkert délnyugati sarkában áll, öt-hat méter magas. Árnyékot adott a sírokat gondozóknak, sőt, valaki egy padot is elhelyezett a törzséhez.

– Egy idős hozzátartozónak tehették ki, aki itt csendesen emlékezhetett halottaira. Ettől most megfosztották. A kirendeltségvezető hozzátette: néhány hete vették észre, hogy elszáradt a fenyő. Vállalkozót hívott a kivágás miatt és a terepszemle során észlelték a szabályos furatokat a fa törzsén.

– Két sorban furkálták meg, valószínűleg vegyszert öntöttek bele, aztán elpusztult. Rongálásért, környezetkárosításért, baleset és életveszély okozása miattt tettem feljelentést – tájékoztatott. – Mást nem tehetünk, mint kérjük a temető látogatóit, hogy óvatosan közlekedjenek erre. Aztán kivágatjuk. A csornaihoz hasonló eset történt néhány évvel ezelőtt az egyedi temetőben. Ott egy százéves hársfát pusztítottak el hasonló módszerrel, amit ki is vágatott az önkormányzat azóta.

A Kisalföld által megkérdezett szakértő akkor elmondta: a növényi nedvek mozgásakor a friss felületre fecskendezett bármilyen vegy­­szer alkalmas arra, hogy tönkretegye a fát. Kiricsi Ilona szeretteinek a kiszáradt fenyő közelében van a sírja. Felháborodva hallgatta, mi történt. „Engem nem zavart, a lehulló tűlevelet legfeljebb lesöpörtem a sírról. Nagyon szomorúnak tartom egyébként, hogy ilyen előfordulhat. Ezek szerint már a temetőben sem várhatjuk el a nyugalmat” – fogalmazott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában