elmaradt fesztivál

2020.07.01. 10:11

Hiányzik a VOLT a Soproniaknak

Mint ahogy korábban már beszámoltunk róla, idén elmarad a VOLT Fesztivál. A rendezvény az elmúlt huszonhét év alatt fogalommá vált, összeforrt a város nevével. A fiatalok számára a nyári bulit jelenti, a vállalkozóknál pedig jelentős bevételt hagynak a fesztiválozók.

Etzl Edgár

Fotó: Magasi Dávid

Ma kezdődött volna el a 28. VOLT Fesztivál Sopronban, a Lőver Kempingben, ha nem szól közbe a járvány. De közbeszólt, ezért idén a fesztivállal együtt elmaradnak a vendéglátóteraszokról és a város utcáiról a karszalagos fiatalok, nem lesz tumultus a buszokon és nem halljuk egy héten át éjszakánként, ahogy a Lőverekben dübörög a buli.

– Még gimnazistaként, a szüleimmel közösen kezdtem el megtapasztalni a fesztiválhangulatot – mondta Horváth-Bors Anna.

– Nekünk ez amolyan családi programnak számít, mivel nagyjából tizenöt perc sétára lakunk a fesztivál helyszínétől. A bulik előtt általában a házunk kertjében gyűlünk össze a barátaimmal, hogy ráhangolódjunk a programra. Mind megvannak a korábbi karszalagjaim, ezeket fel szoktam tenni, jelezve, hogy veterán fesztiválozó vagyok – mondta nevetve Anna.

Horváth-Bors Annának jelentős gyűjteménye lett az évek során a karszalagokból.
Fotó: Magasi Dávid

Hozzátette, az elmúlt években inkább csak egy-két napra, bizonyos koncertekre ment ki, azért nagyon sajnálja, hogy idén elmarad a bulis hét. A város hangulata ilyenkor érezhetően felpezsdül, rengeteg új ember érkezik Sopronba és sok barátságot lehet kötni.

– Nagyon komoly mennyiség eladásától esünk el így, hogy elmarad a VOLT – kezdte Sterlik Dávid borász, aki pincészetével minden évben kivonult a fesztivál bornegyedébe.

– Átlagosan három-négy nagy rendezvény alatt adunk el annyi bort, mint a VOLT-on. Ott szinte huszonnégy órában nyitva tartunk. A fesztivál hetében a Lőver körúti Pirkadat Fröccsteraszt is ki szoktuk nyitni, ami szintén szép bevételt hoz, sokan kezdik az „alapozást” nálunk. Most, hogy elmarad a VOLT, azzal igyekszünk a bevételkiesést kompenzálni, hogy hétvégente kinyitjuk a fröccsteraszt. Van érdeklődés, sok a vendég, de természetesen nem annyi, mint a fesztivál alatt – mondta a borász, aki hozzátette, nemcsak ők, városszerte igen sok étterem, borozó, cukrászda és szálláshely üzemeltetője jár jól nyaranta a fesztiválozókkal.

A soproni szálláshelyek is minden évben fullon vannak a VOLT hetében. Nehezen talál kiadó szobát, aki nem kellően előrelátó. Most más a helyzet.

– A korábbi években a VOLT alatt mindegyik diákhotelünk tele volt vendéggel, rengeteg fiatal foglalt nálunk szállást – nyilatkozta Pappné Balaskó Mónika, a Soproni Egyetem kollégiumi illetékese. Hozzátette, a koronavírus miatt még csak a diákhotel nyitásának előkészületei zajlanak, de bíznak benne, hogy a fesztivál elmaradásának dacára érkeznek majd foglalások nyárra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában