17-18 ezer embert érint a tervezett fejlesztés

2020.06.15. 06:43

Új bevásárlóközpont érkezhet Pannonhalmára

Régi vágya a Pannonhalmán és a térségben élőknek, hogy a havi bevásárlásaikat ne kelljen Győrben intézni, időt és üzemanyagot fecsérelni az utazásra. Most reális esély van arra, hogy ebben az önkormányzati ciklusban az egyik ismert üzletlánc a Győr közeli kisvárosba „költözzön”.

Szeghalmi Balázs

2020.06.11. Pannonhalmán bevásárlóközpontot terveznek, Vas Gábor, a település polgármestere beszél errõl. Fotó: Csapó Balázs Kisalföld

Fotó: CSAPO BALAZS

Milliárdos fejlesztések

Pannonhalmán hat évvel ezelőtt a Fő tér újult meg, ezt követte a szomszédos apátsági major megmentése, most az egykori TSZ műhelyek vannak soron. A célegyenesben lévő egymilliárdos fejlesztés, a Porta turisztikai célokat szolgál hamarosan. A Győr közeli kisvárosban a lélekszám évről évre emelkedik – jelenleg több mint 4100-an élnek itt –, így az önkormányzat új célok megvalósításán dolgozik, többek közt bevásárlóközpont nyitásán a településen.

Több üzletlánccal tárgyalnak

Bár a pannonhalmi COOP-üzlet sokat korszerűsödött tavaly, Győrtől Zircig, a 82-es főút mentén nincs olyan üzlet, amelyben az emberek a nagy bevásárlásokat megtehetnék. Ha a pannonhalmi kört 20-25 km-re terjesztjük a Bakony felé, akkor 17-18 ezer emberről van szó. Ez a szám az üzletláncok vezetőinek figyelmét is felkeltette. Nem beszélve az átutazó forgalomról nyáron. A meleg hónapokban gyakran kocsisorban „vonatoznak” a családok a Balatonra a 82-esen.

„Komoly erőfeszítéseket teszünk azért, hogy új bevásárlóközpont épüljön Pannonhalmán. Erre világos igény van a lakosság részéről, a fórumokon rendszeresen szóba kerül az ügy. Több üzletlánc képviselőjével találkoztunk az elmúlt fél évben. A járvány a tárgyalásokat ugyan lassította, ám a cégcsoportok többségének érdeklődése továbbra is komoly. Konkrét cégneveket egyelőre nem szeretnék elárulni, terveink szerint a mostani önkormányzati ciklus végére megvalósulhat a fejlesztés” – mondta kérdésünkre Vas Gábor, Pannonhalma polgármestere.

Az új üzlet könnyen elérhető lenne a főútról, a pannonhalmi benzinkút szomszédságában kapna helyet a bevásárlóközpont. Felvételünkön Vas Gábor, Pannonhalma polgármestere a helyszínen.

A terület biztosított a beruházáshoz

A kisváros önkormányzata az új üzletközponttal a pannonhalmi és a térségbeli lakosok érdekében árversenyt akar életre hívni, emellett az idő sem utolsó tényező a projektben. Ha a nagy bevásárlások idejével számolunk, ez a „hadművelet” a családok napjaiból többnyire fél délutánt elvesz. Akik Pannonhalmáról vagy a kistérségből azért utaznak a kisalföldi megyeszékhelyre, hogy feltöltsék készleteiket, az ő idejüket még jobban „rabolja” a vásárlás.

„Fontos eleme a tervnek, hogy az az egyhektáros terület, ahol épülhet az üzlet, rendelkezésre áll. Ez jelenleg a Főapátság tulajdona, amelyet a megegyezésünk értelmében megvásárolhatunk, amint garantált az üzletlánc érkezése” – említette a projekt egyik kulcsmomentumát Vas Gábor. Az üzletnyitások 400 négyzetméterig viszonylag „komplikációmentesek”. Efölött a plázastop törvény értelmében viszont bonyolultabb az engedélyeztetés. A hasonló beruházási dokumentumokat jelenleg kizárólag a Hajdú-Bihar megyei kormányhivatal debreceni központja bírálja el.

Termelői vásár Pannonhalmán miniszteri látogatással

Június 20-án 7 és 15 óra között tartják az első termelői vásárt, a Pannonkamrát a Majális téren. „Közösségi összefogással, az önkormányzat koordinálásával indul útjára a termelői vásár. Reményeink szerint november elejéig tart a Pannonkamra, a jövő szombati első vásáron 20-25 pannonhalmi és térségbeli termelővel, kézművessel számolunk.

A hangulatot helyi fellépőkkel, kis attrakciókkal színesítjük majd, vagyis élményt is adunk a kiváló élelmiszerek, termékek mellé a Pannonkamrára látogatóknak” – közölte Vas Gábor. Az első pannonhalmi vásáron tiszteletét teszi dr. Nagy István agrárminiszter, Kara Ákos, a térség országgyűlési képviselője és Németh Zoltán, a megyei közgyűlés elnöke is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában