A Testvérek Napja

2020.06.02. 14:15

Sok testvérrel boldogabban – családi találkozó a győrújbaráti Csizmazia-Farkas-portán

A Testvérek Napját ünnepeljük 2014 óta május 31-én. A Nagycsaládosok Országos Egyesülete (NOE) az elsők között csatlakozott a kezdeményezéshez, melynek mottója: „Ha boldoggá akarsz tenni egy gyereket, gondoskodj róla, hogy legyen testvére! Ha nagyon boldoggá akarod tenni, legyen több testvére!” Az is jó, ha a testvéreknek vannak gyerekei.

Barki Andrea

2020.05.31. Testvrek napja, Fot: Csap Balzs Kisalfld

Fotó: Csapó Balázs

Pünkösdvasárnap jókedvű zsongás járta be Győrújbaráton a Csizmazia-Farkas-portát. Összejött három testvér, azok gyerekei és még a szülők is. Tizenhatan voltak összesen. A Família Nagycsaládosok Egyesülete Győr és Környéke tagja a család, hiszen három gyerek van. Hanna három-, Zoé hat-, Milán tízéves.

Fotó: Csapó Balázs

Az édesanya, Csizmazia-Farkas Hajnalka azt mondja, kislányként nagy előnyt jelentett, hogy volt két bátyja. – Bármi problémám volt, a bátyáimhoz mindig mehettem, mindig számíthattam rájuk. Ez adott egyfajta magabiztosságot. Aki testvérekkel nő fel, az megtanul osztozkodni. Megtanulja, hogy gondolni kell a másikra is. Nagyon jó a kapcsolatunk a testvéreimmel, mindig összetartunk. Mióta édesanyám három éve elment, én vettem át az ő szerepét, hogy a családot összetartsam. Rendszeresen összejövünk, mindig kitalálunk valami közös munkát is, és együtt főzünk. Néhány éve már nyaralni is közösen megyünk.

Közösen jó a játék

A legidősebb gyerek, Milán azt mondja, nagyon jó, hogy két testvére van, mert ha nem lenne játéka, akkor is mindig tudna kivel játszani. Zoé azt szereti, hogy tudnak együtt birkózni és háborúzni. Természetesen a sereg parancsnoka Milán, aki nagyon szereti a fegyvereket és a harcos virtuális játékokat. Édesapja vadász, így talán érthető a fegyverek iránti rajongása. Hanna és Zoé természetesen babázni szeret a legjobban.

Sok öröm forrása

– Gyerekkorom óta nagy családot szerettem volna. Azt éreztem kislánykorom óta, hogy nekem ez életcél, kiteljesedés. És valóban így van. Már a várandósság és a szülés is csodálatos, de együtt lenni a gyerekekkel nagyon sok öröm forrása. Most, hogy a vírus miatt itthon voltunk a gyerekekkel, az első öt hét volt a legszuperebb. Nagyon jó volt együtt itthon lenni, sokat játszottunk közösen. A jelen helyzetben a munka mellett azért sokkal több a feladat, úgyhogy nagyon várjuk a tanév végét – osztotta meg velünk Hajnalka a gondolatait.

Hajnalka mindig számíthat a bátyjaira (Farkas Róbert, Csizmazia-Farkas Hajnalka, Farkas Imre.)
Fotó: Csapó Balázs

Megosztott gond, öröm

A szintén háromgyerekes apuka, Farkas Imre is megerősítette, hogy előnyös, ha az embernek vannak testvérei, hiszen meg tudja osztani örömeit, gondjait, problémáit. – Mindig számíthatunk egymásra, ha szükség van rá. Az életünk fontosabb állomásain sokszor előfordult ilyen, például költözés lebonyolításakor, építkezéskor, ilyenkor jól jön a segítség. Saját tapasztalatból tudom, hogy gyerekként is jó, ha testvére van az embernek, ezért is vállaltunk három gyereket.

A NOE országos online kampányt indított: arra kéri a csatlakozókat, osszanak meg legalább egy képet a közösségi portálokon, melyen testvérükkel, testvéreikkel szerepelnek, esetleg gyermekeiket együtt mutatják meg.

Családok és gyermekek

A KSH adatai szerint hazánkban 2016-ban 569.161 családban élt két gye­rek, 161.199 családban három, 4 vagy több gyermeket 49.867 családban neveltek. Egy felmérés szerint hazánkban a születendő gyermekek 57 százalékának van megszületésekor legalább egy testvére, 27 százalékának pedig kettő vagy több.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában