csellengők

2020.06.28. 07:36

Három, a megyéből eltűnt gyereket is keres a rendőrség – Az eltűnt kiskorúak gyorsan megkerülnek

Az elmúlt napokban három megyebeli kiskorúval kapcsolatban tett közzé körözést honlapján a rendőrség amiatt, hogy állandó tartózkodási helyükre napok óta nem tértek vissza és eltűnésük óta ismeretlen helyen tartózkodnak.

Gülch Csaba

Fotó: Illusztráció/pixabay.com

A körözési nyilvántartási rendszer adatai szerint Győr-Moson-Sopron megye területén május 26-ig tizenhat kiskorút köröztek eltűnés miatt. A témával kapcsolatban a megyei rend­őr-főkapitányságtól kaptunk tájékoztatást, amiből kiderült, hogy az idén eltűnt kiskorúak húsz százaléka családból tűnt el, nyolcvan százalékuk pedig gyermekotthonból, lakásotthonból távozott el engedély nélkül.

Nem tolerálják a szabályokat

Az eltűnések okai hasonlóak és gyakran ismétlődnek. Az ideiglenesen elhelyezett, nevelésbe vett kiskorúakat legtöbbször az motiválja a szökésre, hogy szeretnének az intézményi kötöttségek alól kibújni, nem jól tolerálják a szabályokat, illetve szeretnének újra együtt lenni a családjukkal, a barátaikkal, a szerelmükkel. A gyermekotthonban, lakásotthonban vagy a nevelőszülőnél elhelyezett kiskorúak engedély nélküli távozásuk után jellemzően a szüleikhez, rokonaikhoz vagy a barátaikhoz szöknek vissza.

Vita vagy rossz bizonyítvány

A rendőrség tapasztalata szerint, amikor a kiskorúak a családból tűnnek el, annak hátterében konfliktus, a gyermek elhelyezésével kapcsolatos vita, esetleg a gyermekvédelmi hatósági intézkedés megakadályozása is állhat. Egy-egy esetben az is előfordul, hogy a fiatalok rossz iskolai bizonyítvány, esetleg ifjúkori szerelem miatt távoznak el otthonról.

Gyermekük eltűnésekor a szülők általában haladéktalanul értesítik a hatóságot. Az értesítéssel egy időben vagy már azt megelőzően is megkísérlik felkutatását. A felkutatás hatékonyságát növeli, ha minél előbb a hatóság tudomására hozzák az eltűnést és minél részletesebb információt, valamint fényképet adnak át a rendőrségnek. A kiskorú tartózkodási helyének megállapítása érdekében a körözési eljárást folytató szerv felveszi a kapcsolatot az érintett nevelési, oktatási intézménnyel, a gyermekorvosi szolgálattal, amennyiben szükséges, úgy a gyermekvédelmi rendszer tagjaival, valamint adatgyűjtést folytat a kiskorú rokoni és baráti körében is.

Csak öt százalékuk tűnik el hosszabb időre

Az eltűnt kiskorúak harminc százaléka a bejelentés megtétele után egy napon, újabb harminc százaléka egy héten, míg harmincöt százaléka egy hónapon belül előkerül. A fennmaradó öt százalékba azok tartoznak, akikről a rendőrség információk alapján vélelmezi a tartózkodási helyüket, csak nehézkes a felkutatásuk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában