Növelni kell a fecskék számát

2020.06.11. 12:20

Egyedülálló fecskementő program kezdődött Győrben – fotók

Egy fecske egy idényben megeszik egy kilogramm szúnyogot: csak egy a sok érv közül, amely miatt mindannyiunk érdeke a fecskék védelme, amelynek hazai állománya egy évtized alatt a felére csappant. Ezért is vágott bele a győri önkormányzat környezetvédelmi bizottsága fecskevédelmi programba, amit csütörtökön ismertettek a belvárosban, stílszerűen fecskefészkek alatt.

Gyurina Zsolt

Fotó: Nagy Gábor

Fotó: NAGYGABOR

A szervezők azt kérik, hogy töltsük ki a pénteken megjelenő Győr+ napilapban és az önkormányzat oldalán, a fecskevédelmi program menüpontban megtalálható fecskeállomány felmérő adatlapot, hogy kiderüljön, hány madár él a városban, vannak-e fiókáik. A kivágott adatlapokat a Vaskakas Bábszínház oldalára két hét múlva kihelyezett postaládába várják.

A város hat parkjában lesznek sárgyűjtő helyek, ezekre a mostani aszályos időszakban nagy szükségük van a madaraknak. Aki teheti, maga gazdagítsa a várost műfészekkel, akár a balkonra kirakott sárgyűjtő ládával, esetleg fecskepelenkával a lepotyogó ürülék ellen.

– Polgármesterré avatásom napján hoztuk létre a környezetvédelmi bizottságot, amely nem tétlenkedik. Köztudott rólam, hogy szeretem a madarakat, így elszomorít, hogy mára keresgélni kell őket a városi környezetben. Az Európai Unió a biológiai szúnyogirtásra szavaz, a vérszívók számának csökkentésének pedig ennek egyik legjobb módja a fecskék számának növelése, tegyünk tehát elszaporodásukért. Ne csak beszéljünk, hanem cselekedjünk is – mondta Dézsi Csaba András polgármester.

Radnóti Ákos környezetvédelemért is felelős alpolgármester arról beszélt, hogy a városnak fontos a környezetvédelem, ennek jegyében intenzív fásítási program folyik, tervezik az Újszülöttek Ligetét, de ide tartozik az új favizsgáló-eszköz is.

Markó-Valentyik Anna, a környezetvédelmi bizottság tagja, bábművész úgy nyilatkozott, hogy civil kezdeményezést váltanak valóra, a Prohászka-gimnázium diákönkormányzata által működtetett Zöld Prohászka csoport ötlete volt, hogy hívjuk fel a figyelmet a belváros fecskéire. Ebből nőtte ki magát a városi program, amely a lakosságra, az önkormányzatra, és a szakmára, a Fertő-Hanság Nemzeti Park igazgatóságára és a Magyar Madártani Egyesület kisalföldi csoportjának koordinálására épül. A költési szezonra újabb programokkal készülnek, mint az iskolákban tartott ismertető, a fecskéket megszerettető órákkal. A négy fajnak, a parti, sarlós, molnár és füstifecskéknek egyre nehezebb körülményekkel kell megküzdenie (lapunk is indított tavaly fecskevédő kampányt), rajtunk áll tehát, megmaradnak-e nekünk. Segíteni pedig úgy tudunk rajtuk, ha biztonságos környezetet teremtünk számukra, fejezte be Markó-Valentyik Anna.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában