Gyász

2020.06.21. 22:06

101 éves korában elhunyt az ország Bálint gazdája

Vasárnap este csöndben elment Bálint György kertészmérnök, mindenki Bálint gazdája.

kisalfold.hu

Budapest, 2017. október 16. A magyar népművészet és közművelődés kategóriában Prima Primissima-díjra jelölt Bálint György kertészmérnök (Bálint gazda) budapesti otthonában 2017. október 16-án. MTI Fotó: Czimbal Gyula

Forrás: MTI

Fotó: Czimbal Gyula

Mint arról beszámoltunk, életének 101. évében vasárnap este meghalt Bálint György, népszerű nevén Bálint gazda Prima Primissima-díjas kertészmérnök, újságíró, a mezőgazdasági tudományok kandidátusa, volt országgyűlési képviselő.

Bálint György 1919. július 28-án Gyöngyösön született, kertészmérnöki oklevelét a budapesti Magyar Királyi Kertészeti Akadémián 1941-ben kapta meg, majd 1949-ben a Magyar Agrártudományi Egyetemen agrármérnöki diplomát is szerzett.

Dolgozott főagronómusként és főkertészként, agrártankönyveket írt, különböző kertészeti szaklapokat szerkesztett és több újságban rendszeresen publikált is. 1981-től 2009-ig a Magyar Televízió Ablak című közérdekű magazinműsorának állandó munkatársa volt, 1991-től főszerkesztője lett a csatorna Gazdaképző című adásának. Televíziós szerepvállalása óta nevezik „Bálint gazdának”. 1994-ben belépett a Szabad Demokraták Szövetségébe, a párt Országos Tanácsának tagjává választották. 1994 és 1998 között országgyűlési képviselő volt. 1995-ben megszerezte kandidátusi fokozatát a kommunikáció témaköréből. 2009-ben kilépett az SZDSZ-ből, alapító tagként részt vett a Szabadelvű Polgári Egyesület (SZPE) megalapításában. Munkásságát többek közt a Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztjével (2005) és Prima Primissima Díjjal (2017) is elismerték, Budapest és Gyöngyös díszpolgára is volt.

Sokan kíváncsiak a titkára, hogy miként tudott szellemileg és fizikálisan is ennyire friss maradni, ennyi idősen nap mint nap új írásokon dolgozni, amik többek között a Kisalföld Lakás és Kert magazinjában is olvashattak. 99. születésnapján így nyilatkozott erről a Borsnak:

Nincs különösebb titka, de egyvalami biztosan sokat segített ebben: a legnyugodtabb, legszebb gyerekkor volt az enyém. Békés családi légkörben nőttem fel.

Ugyanakkor már igen fiatalon sok szörnyűséget látott, hiszen elvitték munkaszolgálatra a második világháború alatt. „Sztálin­grád közelében szedtük fel bottal a taposóaknákat. Akiket előreküldtek, azokból öt-hat ember biztos nem jött vissza. Miután hazatértem, édesapám gazdaságát igyekeztem rendbe hozni, ám az államosítás miatt huszonnégy órán belül el kellett hagynom azt az első nejemmel és az akkor másfél éves fiammal” – mesélte a korábbi interjúban.

97 évesen Pannonhalmán járt, Gyuri bácsi előadásáról itt írtunk.

Borítókép: Bálint György kertészmérnök

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában