Hétfőtől reményt adó teraszok

2020.05.04. 06:21

Győri kávézó tulajdonosa biztonsági őrnek állt a mosonmagyaróvári kórházban

A járvány okozta gazdasági válság egyik napról a másikra hozta rendkívül nehéz helyzetbe a vendéglátóhelyeket. Bő hónapos kényszerszünet után hétfőtől újra nyithatnak az éttermek, kávézók teraszai, kerthelyiségei. Győri és soproni vendéglátósokat kérdeztünk terveikről.

Szeghalmi Balázs

Fotó: HUSZAR GABOR

Senkit nem küldtek el

A gyárvárosi Horváth Kert – ahogy az összes étterem szerte az országban – március végén zárta kapuit, húsvét óta házhoz szállítanak, elvitelre készítenek az ételeket. „Ezzel az átlagos forgalmunk egyharmadát érjük el. Senkit nem küldtünk el, a munkahelyeket megőriztük, igaz, csökkentettük a munkaidőt”– közölte Markó Angéla.

„Élünk a lehetőséggel, hétfőtől nyitjuk a szabadtéri asztalokat. Hétfőtől szerdáig 15 óráig leszünk nyitva, csütörtöktől szombatig este is várjuk a vendégeket. Jelentős javulást a hétvégéktől várunk” – tudtuk meg a győri kisvendéglő üzletvezetőjétől.

A győri Horváth Kert teraszát hétvégén tették rendbe a nyitásra, virágokat is helyeztek az asztalokra. Fotó: Huszár Gábor

Áfacsökkentést kérnek

Sopronban a Perkovátz-Ház is házhoz szállítással próbálkozott. A forgalmuk a járvány előtti időhöz viszonyítva a tizedére esett vissza. „Függetlenül a veszteségektől, nem álltunk le. Hiszek abban, hogy alapjáratú motorral is könnyebb átvészelni a nehéz időket, mint újraindítani azt, amelyik leállt és berozsdásodott” – kezdte Perkovátz Tamás.

A soproni étterem tulajdonosa szerint esetükben a rezsidíjak változatlansága okozza alapvetően a veszteséget. „Mivel az éttermet tízszer ekkora forgalomra méretezték, így a rezsiköltségek nem követik a forgalom visszaesését. Érzékeljük a kormányzat segítő szándékát, azonban ebben a helyzetben túl hosszúnak tűnik az átfutási idő, félő, hogy hetek, akár hónapok telhetnek el, amire lesz valami a támogatásokból. Több soproni vendéglátóssal beszéltem, sajnáljuk, hogy a házhoz szállított ételek 27 százalékos áfáját nem csökkentették. Ez a lépés komoly segítséget nyújtana a túléléshez” – hallottuk.

Jobb a sűrű fillér

„Nyitnak a a teraszon hétfőn?” – kérdeztük. „Igen. Nagyanyám mondogatta: jobb a sűrű fillér, mint a ritka forint. Minden esélynek örülni kell most” – zárta Perkovátz Tamás.

A soproni Perkovátz-Házban is sokat készültek a hétfői újrakezdésre. Felvételünkön Perkovátz Tamás, az étterem tulajdonosa, aki szerint most minden esélynek örülni kell. Fotó: Magasi Dávid

Patrik egyelőre marad biztonsági őr a kórházban

Győr belvárosában egy fiatal pár, Iványi Luca és Bánhegyi Patrik is az újrakezdésre készül. Az ő életüket alaposan átírta a koronavírus, a júniusra tervezett esküvőjüket őszre halasztották, közös vállalkozásuk, a Kotyogós Café pedig zárt.

„Ameddig lehetett, főztük a kávékat. Eddig három asztal jelentette a teraszunkat. Most ötre bővítjük az asztalok számát úgy, hogy a biztonságot szavatoló másfél méteres távolság rendben legyen” – mondta Iványi Luca. Miután a Kotyogós ajtajára lakat került, Patrik más feladat után nézett és a mosonmagyaróvári Karolina-kórházban helyezkedett el biztonsági őrként. A munkájára nagy szükség van a járvány idején, ezért ő egyelőre nem tér vissza a kávézóba.

Iványi Luca és Bánhegyi Patrik a győri Kotyogós Café munkatársai nyitás előtt egy nappal. Fotó: Huszár Gábor

Közös javaslatok

„A teraszok sikere időjárásfüggő lesz. A nyári győri rendezvények – Győrkőcfesztivál, Bornapok – hiányát biztosan megérezzük. Az utóbbi hetekben sokat merítettünk abból, ahogy a belvárosi vendéglátóhelyek összefogtak.

Barátságok születtek, a javaslatainkat közösen fogalmaztuk, juttattuk el az önkormányzathoz. A győri gazdaságot segítő intézkedéseknél több ötletünk visszaköszönt, például a bérleti díjak csökkentése” – tudtuk meg Iványi Lucától. A Kotyogós hétfő délután nyit, majd hétköznap 9 és 21 óra között várja a kávékedvelőket.

A mosonmagyaróvári Várkert Kávézó nyitásáról ide kattintva olvashatnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában