Koronavírus – Megtartják az érettségit – Sopronban kijárási tilalom a fiatalkorúaknak a hétvégén – Megnyitott a hegyeshalmi kishatár + fotók

Hírek a régióból.

kisalfold.hu

Fotó: Kerekes István

Fotó: Kerekes István

 

21.14 -

Képgaléria a hegyeshalmi határról

A nagyhatár mellett a kishatár is megnyílt Hegyeshalomnál pénteken.

 

20.58 –

Sopronban meghosszabbították a kijárási tilalmat a 18 év alattiaknak hétvégén

https://www.facebook.com/drfarkasciprian/photos/a.1058283194376832/1298276597044156/?type=3&theater

20.55 -

20.47 – A koronavírus és a munkajog

A rendkívüli járványügyi helyzetben sokaknak nem tudnak munkát adni főnökeik vagy jelentősen megváltozott körülmények közt kell elvégezniük feladataikat. Mivel a megélhetése mindenkinek ilyenkor is fontos, összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat. Cikkünk itt >>

20.25 –

A rendkívüli helyzetben is büntetik a szemetelőket Győrben

Az egészségügyi vészhelyzet ideje alatt is fokozottan ellenőrzi a hulladéklerakás szabályainak betartását a hulladékkommandó. A Győr-Szol Zrt. biztonsági csoportja, a győri közterület-felügyelet dolgozói és a városi rendőrkapitányság közreműködői az elmúlt hetekben is szemmel tartották a szelektív hulladékgyűjtő szigeteket, a közterületeket, hogy lehetőleg tetten érjék a szabálytalankodókat, az illegális hulladékelhelyezőket. Cikkünk itt >>

19.20Üzenet a sopronkőhidai elítéltektől

A koronavírus-járvány idején mindenki nagyon hálás az egészségügyben dolgozóknak, hiszen ők nap mint nap fáradhatatlanul küzdenek azért, hogy a rászorulók megfelelő ellátásban részesüljenek. Hálásak a fogvatartottak is, hiszen az ő családtagjaikért is dolgoznak az orvosok, ápolók, de hálásak a büntetés-végrehajtás kötelékében szolgálatot teljesítő egészségügyi szakembereknek is.

Valamennyi hazai börtönben van egészségügyi szolgálat, ahol orvosok és szakápolók kezelik a fogvatartottak egészségügyi problémáit. A sopronkőhidai elítéltek – minden börtönben lévő fogvatartott nevében – sajátos módon üzentek a mindennapok hőseinek. Cikkünk a videóval elérhető itt >>

18.20 -

A férfi kézilabda-válogatott kijutott a vb-re, a női pedig az Eb-re

A magyar férfi kézilabda-válogatott kijutott a jövő januári, egyiptomi világbajnokságra, a női csapat pedig a decemberi, dán-norvég közös rendezésű Európa-bajnokságra, miután az európai szövetség (EHF) pénteken törölte a két selejtezősorozat hátralévő mérkőzéseit a koronavírus-járvány miatt. A férfiválogatott egy oda-visszavágós párharc során Bosznia-Hercegovinával találkozott volna, míg a magyar női csapat Montenegró ellen kétszer, Litvánia és Olaszország ellen egy-egy alkalommal lépett volna pályára.

Az EHF mindkét szakág esetében a legutóbbi Európa-bajnokság végeredményét vette alapul a továbbjutók megállapításánál.

A női olimpiai selejtezőtornák – amelyek egyikén, győri helyszínnel a magyarok is érdekeltek – új időpontjait egyelőre nem határozták meg, csak az tűnik biztosnak, hogy ezekre jövő tavasszal kerül sor.

17.16 –

A tatai Öreg-tó partja sem látogatható a hétvégén

Ismét szigorítják a hétvégén a szabadban tartózkodás szabályait a nagyvárosokban. Az önkormányzatok – élve a kormánytól kapott felhatalmazásukkal – több kirándulóhelyet is újra lezárnak.

Mint írtuk, Győrben a közterületeken csak áthaladni lehet. Az üzletekben kötelező szájmaszkot, vagy a száj és orr elé helyezett kendőt viselni. A dohányboltok csak reggel nyolc és dél között tarthatnak nyitva. A Vásárcsarnokban és a Tarcsay úti piacon szombaton a 65 év felettiek reggel hat és kilenc óra között vásárolhatnak.

Tatabányán lezárják a turulemlékmű parkolóját. Nem látogatható a Május 1. park, a Csónakázó tó, a Záray-emlékpark, és az érintett településekkel közösen lezárják a kerékpárutakat Vértesszőlős és Tata, valamint Környe és Oroszlány felé. Tatán a hétvégén nem látogatható az Öreg-tó partja, az Angolkert, a tatai vár és az Esterházy-kastély környéke.

16.39 -

Kiterjesztették az idősellátási programot Sopronban

A mozgáskorlátozott és fogyatékossággal élők is igényelhetik az önkormányzat segítségét a veszélyhelyzet idején. Részletek cikkünkben >>

15.54 –

Május 4-én megtartják az érettségit

„A járványügyi szakemberek is egyetértenek abban, hogy május negyedikével szigorú biztonsági intézkedésekkel elkezdődhetnek az érettségi vizsgák” – áll a kormány Facebook-oldalán. Részletek >>

15.10

Újraindítaná bécsi járatait a Wizz Air májustól

Újraindítaná bécsi járatait május 1-jétől a magyar kötődésű Wizz Air, húsz célállomás válik elérhetővé a tervek szerint. Az APA osztrák hírügynökség jelentése szerint Stephen Jones ügyvezető igazgató erről egy videokonferencián beszélt. Elmondása szerint a húsz célállomás között szerepel Milánó, Valencia és Tel Aviv is. Megjegyezte ugyanakkor, hogy ha a tervekkel ellentétben mégsem kapják meg az engedélyeket a járatok üzemeltetéséhez, akkor későbbre halasztják a bázis újranyitását. Stephen Jones közlése szerint az alacsony érdeklődés miatt a jegyek még a válság előttinél is olcsóbbak lehetnek most.

14.29 – Osztrák oktatási miniszter: óvintézkedések mellett, fokozatosan indulhat újra az oktatás

Szigorú óvintézkedések mellett, fokozatosan indulhat újra az oktatás az ausztriai iskolákban májusban – jelentette be Heinz Fassmann oktatási miniszter egy bécsi sajtótájékoztatón. A végzős osztályok tanulói május 4-én mennek először iskolába, két héttel később az általános iskolások, a középiskolások és a speciális iskolák tanulói is visszaülnek az iskolapadokba; a többiek pedig június 3-tól vehetnek részt az iskolai oktatásban – jelentette be Fassmann.

Kifejtette: az oktatás szigorú óvintézkedések mellett folytatódik; ezért az iskolai osztályok tanulói nem lehetnek jelen egyszerre a tanórákon. Az osztály egyik fele hétfőtől péntekig, másik fele csütörtökön és pénteken vesz részt az iskolai oktatásban; a következő héten a csoportok cserélnek egymással. Énekórát és testnevelés órát nem tartanak, és a diákok nem írnak iskolai dolgozatot sem. A miniszter hangsúlyozta, hogy a rendhagyó működésre tekintettel nem kell leadni tanév végéig a teljes tananyagot.

Fassmann azt javasolja, hogy amerikai mintára hozzanak létre „nyári iskolákat”, azoknak a tanulóknak, akik lemaradtak a tananyagban. A tárcavezető arról is beszélt, hogy az oktatás újraindításával kapcsolatos döntés nem volt könnyű; mérlegelni kellett, hogy a koronavírus-járvány idején a diákok oktatáshoz való joga hogyan illeszthető össze egészségük megóvásával.

A szigorú óvintézkedések részeként az osztályterem kivételével kötelező lesz a szájmaszk viselése; a gyerekek a tervek szerint a tanszerek mellett otthonról viszik magukkal a szájmaszkot; az intézmény gondoskodik ugyanakkor „pót-szájmaszkokról”, arra az esetre, ha az eredeti megsérül vagy elveszik. Azok a tanárok, akik a fokozottan veszélyeztetett csoporthoz tartoznak, továbbra is otthon maradhatnak; a tanórákat viszont digitális eszközök segítségével kötelesek megtartani.

14.09 – Ezer maszkot kaptak az idősotthonok Győrben

Papp Oszkár győri vállalkozó ezer szájvédő maszkot adományozott idősotthonoknak, gondozóházaknak. Ebből tegnap ötszázat adtak át a győri Szent Anna Otthonnak. Az adományt Győr díszpolgára, Benkovich Ferenc pápai prelátus, székesegyházi kanonok plébános vette át a vállalkozótól, Simon Róbert Balázs országgyűlési képviselőtől és Rózsavölgyi Lászlótól (b4), Marcalváros II. önkormányzati képviselőjétől. A győri Szent Anna Otthonban jelenleg mintegy 350 gondozott él. További háromszáz szájmaszkot adtak át a győr-szabadhegyi gondozóház, valamint a Mohi utcai idősek otthona számára. A fennmaradó mennyiséget a győri kerékpáros önkéntesek kapták.

13.20 – Soproni időseknek ad koncertet Vastag Csaba

Három budapesti idősek otthonához látogatott el Vastag Csaba énekes, a Life Tv műsorvezetője, aki zenekarával koncerttel lepte meg az ott élő időseket és ápolókat.

Az április 21-i koncertre egy nyitott tetejű buszon érkeztek, az énekes a busz tetején állt a zenekarával, betartva a szabályokat, másfél méteres távolságra egymástól. Így igyekeztek egy kis színt, jókedvet varázsolni a karantén ideje alatt az ott élő idősek, ápolók, dolgozók mindennapjaiba – olvasható a szervezők MTI-hez pénteken eljuttatott közleményében. A közönség az ablakokból és erkélyekről hallgatta őket. Az énekes a maga módján és eszközeivel így szeretné meghálálni a közönségének mindazt a szeretetet és figyelmet, amit az elmúlt tíz évben kapott – fogalmaznak.

Az eseményre elkísérte a zenekart a Life Tv, és hamarosan a nézők is láthatnak egy rövid összefoglalót a koncertről online, illetve a televízióban. A zenészek az ország más településeire is ellátogatnak, a következő állomás Sopron lesz – olvasható a közleményében.

13.15 – A NAV is segíti az online hitelfelvételt

A jelenlegi helyzetben egyre több bank vezeti be az online, személyes ügyintézés nélküli hiteligénylést. A hitelfelvételhez elengedhetetlen a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) által kiállított jövedelemigazolás vagy keresetkimutatás. A NAV február óta elérhető szolgáltatása, az online keresetkimutatás ezt a lépést egyszerűsíti jelentősen, hiszen a szükséges dokumentum néhány kattintással, akár otthonról is beszerezhető. Eddig csaknem 15 ezer keresetkimutatást kértek a NAV-tól ezzel a gyors és biztonságos lehetőséggel.

A NAV-nál már jó ideje, szinte minden ügy online is intézhető, ehhez a magánszemélyeknek mindössze KAÜ-azonosításra van szükségük (ügyfélkapus regisztráció, e-személyi igazolvány, telefonos azonosítás).

A pár kattintással, akár okoseszközről is igényelhető online keresetkimutatás amellett, hogy biztonságos otthoni ügyintézést tesz lehetővé, jelentősen gyorsítja és egyszerűsíti is a hiteligénylési folyamatot. A kimutatás az eBEV Portálon igényelhető. A belépés után az elektronikus keresetkimutatás a Szolgáltatások / Keresetkimutatás lekérdezés menüből indítható.

Az igénylés minden lépése elektronikusan zajlik, az igénylőnek csupán az elkészült kimutatás adatait kell ellenőriznie, ha ezek rendben vannak, a NAV eljuttatja azt a KHR-t (központi hitelinformációs rendszert) kezelő pénzügyi vállalkozásnak, ami pedig közvetlenül a megjelölt banknak továbbítja. Egyes bankoknál így a teljes hiteligénylési folyamat végigvihető online, a keresetigazolás miatt pedig biztosan nem kell kimozdulni otthonról.

Általános tájékoztatás a NAV Infóvonalán, az ingyenesen hívható 1819-es telefonszámon kérhető. A NAV online szolgáltatásairól bővebb információ a https://nav.gov.hu/nav/nav_online linken található.

12.45 – Érintésmentes szeretet: Kézművesek portékáit ajánljuk az ünnepi napra

Ölelés és puszi nélkül készülünk az idei anyák napjára. Szeretetünket kénytelenek vagyunk postára adni. Megyei kézművesek termékei közül válogattunk hozzá kísérő ajándékötleteket, akik egyből a címzetthez küldik a csomagot. A listát itt találja >>

11.59 – E-sport-bajnokság: kiélezett mérkőzések várhatók

Hétvégén elstartolt a SZESE e-sport-szakosztály #StayAtHome Championship League of Legends és FIFA20 alapszakaszának első két-két fordulója. Cikkünkből kiderül, miért érdemes követni a mérkőzéseket nézőként is. Teljes cikk itt >>

9.38 – Nem lesz további szigorítás Kapuváron

https://www.facebook.com/604868626297504/photos/a.607248409392859/2887143131403364/?type=3&theater

9.34 – Itt vannak a legfrissebb magyar és osztrák adatok

MAGYARORSZÁG

(2020.04.24. péntek 07.30 óra)

Mintavételek száma : 58 251 darab

Igazoltan új koronavírussal fertőzöttek száma : 2 383 fő

Gyógyult betegek száma : 401 fő

Elhunyt : 250 fő

Hatósági házi karanténban van: 10 942 fő

A hivatalos jelentések szerint Győr-Moson-Sopron megyében az igazoltan új koronavírus-fertőzéssel megbetegedett emberek száma: 74 fő.

.

AUSZTRIA

(2020.04.24. péntek 07. 30 óra)

Tesztek száma : 205 835 darab

Igazoltan új koronavírussal fertőzöttek száma : 14 963 fő

Gyógyult betegek száma : 11 694 fő

Elhunyt: 522 fő

Ausztria már régebb óta rendelkezésre bocsájtja a megbetegedési adatokat tartományi bontás szerint is, mutatjuk a főváros illetve a szomszédos tartomány adatait:

Burgenland: 314 megbetegedés, kórházban 17 fő, intenzív ellátás 4 fő, 9 fő elhunyt, 226 fő a gyógyult.

Bécs: 2 281 megbetegedés, kórházban 139 fő, intenzív ellátás 23 fő, 105 fő elhunyt, 1 699 fő gyógyult.

9.06 – Gönyű ismét szigorít a korlátozásokon a hétvégére

„Az önkormányzat a 7/2020. (IV. 23.) rendeletével 2020. április 25-e 00:00 órától 2020. április 26-a 24:00 óráig terjedő időtartamra az alábbi intézkedést vezeti be:

A Duna folyam Gönyű község közigazgatási területén lévő partszakaszán, valamint a közvetlenül kapcsolódó közterületeken, továbbá a közforgalom számára nyitva álló magánterületeken tartózkodni TILOS.

A tilalom nem vonatkozik arra a személyre, aki Gönyű község közigazgatási területén életvitelszerűen lakik, és ezt a személyi azonosítót és lakcímet igazoló hatósági igazolványával igazolja.

A szabályok megtartásának ellenőrzésére a rendőrség, a polgármester, a jegyző, a polgármesteri hivatal köztisztviselője, valamint a Gönyűi Polgárőr Egyesület szolgálatot teljesítő tagja jogosult.

A tilalom megsértése szabálysértésnek minősül, elkövetője ötezer forinttól ötszázezer forintig terjedő pénzbírsággal sújtható” - írja a közlemény.

7.35 – Megnyitott a kishatár Hegyeshalomnál – fotók

 

7.20 – 74-re nőtt a fertőzöttek száma Győr-Moson-Sopron megyében

2383-ra nőtt a beazonosított fertőzöttek száma és elhunyt 11 idős beteg- Részletek cikkünkben >>

Meghalt 11 idős krónikus beteg, és 99-cel, 2383-ra emelkedett az azonosított koronavírus-fertőzöttek száma Magyarországon – közölte a koronavirus.gov.hu péntek reggel.

A kormányzati portálon azt írták: újabb magyar állampolgároknál mutatták ki a koronavírus-fertőzést. Az elhunytak száma 250-re emelkedett. 401-en gyógyultan távoztak a kórházból. Kiemelték: a csoportos megbetegedések szakaszában vagyunk, amikor közösségben, személyes érintkezések útján terjed a fertőzés. Magyarországon is már bárhol és bárkiben jelen lehet a vírus. Az azonosított koronavírus-fertőzötteknél jóval több a tényleges vírushordozó, aki fertőzhet. A tömeges fertőzés lelassításához nagyon fontos, hogy az idősek, a diákok, a külföldről hazatérők, és aki teheti, az maradjon otthon, továbbá mindenki tartsa be az ajánlásokat és a kijárási korlátozásokat.

Különösen a budapestieket kérik, hogy tartsák be a korlátozásokat, mert a fővárosban van a legtöbb fertőzött. Kitértek arra is: ahogy az eddigi elhunytak adataiból is látszik, a koronavírus az idősekre a legveszélyesebb, ezért nyomatékosan kérik az időseket, hogy maradjanak otthon, és a bevásárláshoz kérjék hozzátartozóik vagy az önkormányzat segítségét. Az idősotthonok ellenőrzése zajlik, az intézmények vezetőit és a fenntartókat kérik a járványügyi intézkedések fokozott és folyamatos végrehajtására. Az oldal adatai szerint jelenleg 10 942-en vannak hatósági házi karanténban.

A mintavételek száma 58 251. Az oldal térképe alapján továbbra is Budapesten (1221 ember) és Pest megyében (329) van a legtöbb fertőzött. Ezt követi Fejér megye (240), Győr-Moson-Sopron megye (74), Csongrád megye (60), és Borsod-Abaúj-Zemplén megye (54). Békés megyében van a legkevesebb fertőzött (13) Magyarországon.

Korábban – Újranyílik a régi hegyeshalmi határátkelő – jelentette be Facebook-oldalán Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter. „Naponta néhány tízezer honfitársunk jár át Ausztriába dolgozni, akiknek komoly bosszúságot és sokszor hosszú várakozást okoz az, hogy a lezárások miatt jelenleg csak kilenc átkelőt lehet használni az osztrák-magyar határon” – írta a miniszter.

„Nagy István képviselőtársam, minisztertársam már a korlátozások bevezetésekor jelezte, hogy a Mosonmagyaróvár környékén élő ingázók számára komoly probléma a hegyeshalmi autópálya-átkelő nagy forgalma, a gazdák pedig nem is tudnak átjárni a határ túloldalán lévő földjeiket megművelni, mert mezőgazdasági járműveikkel fel sem hajthatnak az autópályára” – fűzte hozzá. „A helyzet megoldása érdekében már több napja folyamatosan egyeztettünk Alexander Schallenberg osztrák külügyminiszter-kollégával és most végre megvan a megoldás: a régi 1-es úton található hegyeshalmi átkelőt péntek hajnalban visszaadjuk a forgalomnak úgy, hogy az ingázók és a gazdák reggel 5 és 10 óra között, valamint délután 17 és 20 óra között járhatnak át rajta” – közölte Szijjártó Péter.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában