Fejlesztés

2020.02.10. 12:05

Többé nem városi kiváltság a bölcsőde

Megyénkben az elmúlt három évben közel ezer bölcsődei férőhelyre nyertek pénzt pályázatokon az önkormányzatok. Most újabb lehetőség nyílik a fejlesztésre.

Dániel Viktória

Forrás: Mediaworks Archívum

A tavalyi nevelési évben hazánkban 33 ezer gyermek került bölcsődei intézménybe új felvétellel, de 3825 jelentkezést kellett elutasítani férőhely hiányában. Megyénkben az elmúlt három évben közel ezer bölcsődei férőhelyre nyertek pénzt pályázatokon az önkormányzatok. Most újabb lehetőség nyílik a fejlesztésre.

– A 2017-es év elején 1,8 milliárd forintot különítettünk el a megyében a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program keretében bölcsődei férőhelyek kialakítására – mondta lapunknak Németh Zoltán, a Győr-Moson-Sopron megyei közgyűlés elnöke. – Ez az összeg elegendő ahhoz, hogy az eddigi 1000–1100 férőhelyet újabb 260-nal bővítsük. A bővítéseknél arra fókuszáltunk, hogy többé ne csak a nagyobb városok „kiváltsága” legyen a bölcsődei szolgáltatás – hangsúlyozta. További örömteli hír, hogy 2019 második felében újabb pályázatok útján még 6,5 milliárd forintnyi támogatást sikerült megszerezni a megyének. Ezt összesen 41 település közt osztották szét, ahol így további 700 kisgyermeknek tudnak majd ellátást biztosítani.

– A döntések már megszülettek, most a pályázók kiértesítése zajlik. A program keretében nyertes projektek a tervek szerint az idén és a következő év elején valósulnak meg, a megyei önkormányzat menedzselésével – tette hozzá Németh Zoltán.

Több hellyel a megye is jobban jár

A közgyűlés elnöke azt is elmondta, hogy a megye számára több szempontból hasznos és fontos a bölcsődei férőhelyek bővítése.

– A helyben elérhető bölcsődei ellátásnak népességmegtartó ereje van, mivel a fiatal pároknak nem kell lemondaniuk a vidéki életről a gyermek­elhelyezés nehézsége miatt – emelte ki Németh Zoltán. – Győr-Moson-Sopron megye abban a szerencsés helyzetben van, hogy a munkalehetőségek miatt sokan költöznek ide az ország más pontjairól. Ezeknek az embereknek többnyire távol élnek a rokonaik, így a nagyszülők nem tudnak a gyerekekre vigyázni. Továbbá az is nagy segítség a megyei munkaerőhiány orvoslásában, hogy az anyák így, saját igényük szerint, hamarabb visszatérhetnek a munkaerőpiacra.

Még lehet pályázni

A megyei önkormányzatok mellett a kormány is újra meghirdet egy, a bölcsődei férőhelyek növelését célzó pályázatot, amelyre március 18-ig lehet jelentkezni. A remények szerint az összesen mintegy 3,2 milliárd forintnyi támogatásból 600 bölcsődei és minibölcsődei hely jöhet létre mintegy 32 településen. A program keretében bölcsődék építésére, illetve bővítésére maximum 300 millió forint, minibölcsőde esetén legfeljebb 75 millió forint igényelhető. Az elbírálásnál előnyben részesülnek a költség- és energiahatékonyságot szem előtt tartó építési megoldások.

Huszonhat férőhely Dunakilitin

– Dunakilitin soha nem volt még bölcsőde, de a pénzügyminisztériumi pályázaton elnyert 175 millió forintból most ez is megvalósulhat – mondta el Kovács Andorné polgármester. – A tervek szerint 26 férőhelyes lesz az intézmény, ahol a gyerekeket két csoportban fogjuk elhelyezni, ehhez már meg is kezdődött az igényfelmérés a településen. A tervek szerint az átadóra október 25-én, dr. Batthyány-Strattmann László születésének évfordulójához kapcsolódóan kerül sor, és november 2-tól már szeretettel várjuk az első bölcsiseinket.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában