Tárnokréti

2020.02.26. 10:29

Költséges beruházás lenne Rábca-strand kialakítása

A Rábcán szeretnének fürdőhelyet kialakítani a tárnokrétiek. A szabály viszont sok, amiknek egy kis falu nem tud megfelelni, így marad a tilosban strandolás.

Cs. Kovács Attila

A tárnokrétiek egykor szívesen strandoltak a Rábcán. Most is ezt szeretnék, de tilos.

A Rábcában szeretnének fürdőzni a tárnokrétiek, de számukra ez „hatóságilag tilos”. Az önkormányzat szeretett volna egy hivatalos fürdőhelyet kialakítani a folyó partján, de sok az akadály.

Nagy Ferenc – aki októbertől alpolgármestere a községnek – helytörténeti kutatásai alapján tudja: hol, merre voltak a fürdők évtizedekkel ezelőtt. A Kisalföldnek elmondta: tavaly közmeghallgatáson a helyiek kérték, hogy a Rábca mellék-

ágán alakítsák ki a strandot. A vízügyi hatósággal kezdeményezték az egyeztetést. A helyszínre a képviselő-testületnek több javaslata is volt, melyeket a szakemberek elvetettek.

A tárnokrétiek egykor szívesen strandoltak a Rábcán. Most is ezt szeretnék, de tilos.

A rétiek a kedvelt fürdőzőhelyet, az úgynevezett Kalapot, illetve a vele párhuzamos befolyást mutatták be, mint szerintük a strand kialakítására alkalmas helyszíneket. Szóba került a két befolyás közti „félszigeten” pihenőhely építése is, ám olyan szigorú és költséges szabályoknak kellene megfelelnie az önkormányzatnak, amit a község nem tud vállalni.

„A fürdőhelynél egy főnek tíz négyzetméternyi, pihenést szolgáló területet kell biztosítani. Gépjárművek számára jogszabályban meghatározott, megfelelő nagyságú és kiképzésű parkolóhelyet kellene létrehozni. Sportolásra, labdajátékokra alkalmas, a vendégek nyugalmát nem zavaró területrész kialakítása, ivóvízvételi lehetőség, elsősegélynyújtó hely, hulladékgyűjtő edények kihelyezése, öltözőhelyiségek, illemhely, a fürdőzők részére zuhanyzó, tájékoztatás az UV-sugárzásról, vízmélységről, vízhőmérsékletről” – sorolta a feltételeket Nagy Ferenc. Hozzátette: alaposan meg kellene gondolni tehát, a falu belevág-e a fejlesztésbe.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában