Rábaköz

2020.02.23. 11:51

Kétnapossá bővült idén a böllérmájfesztivál Kapuváron – fotók

Idén hatodik alkalommal rendezték meg a kapuvári Böllérmáj és Gasztronómiai Fesztivált.

Fotó: Kustor Réka

Idén kétnapossá bővült a hatodik alkalommal megrendezett Kapuvári Böllérmáj és Gasztronómiai Fesztivál. Pénteken dr Simon Tamás, a Szabadtűzi Lovagrend nagymestere, és Németh József, a Lovagrend törvény-kancellárja, egyben a zsűri elnöke várta gasztronómiai előadásokkal az érdeklődő közönséget, míg Lőrincz Károly és Koloszár Tamás a hajdani Gulyás csárda emlékét, és hangulatát idézték meg a fesztivál első napján.

Másnap, a hagyományokhoz híven a Kapuvári Hajdúk és Gartai Muskétások díszsortüze indította a főzőversenyt, napközben pedig helyi és sztárfellépőkkel színesítették a programot.

A Szabadtűzi Lovagrend befogadó oklevelet adott át Pálfi László, Tyukász Tamás és Végh György lovagjelölteknek, valamint Major Bence ifjú lovagjelöltnek, avatásuk az áprilisi lovagi ceremónia keretében lesz majd.

A farádiak csapatát erősítő Horváth Márk volt talán az egyik legifjabb, aki az üst mellé állt. A 12 éves fiatal harmadik éve vette ki részét aktívan a főzésből, ezúttal a pörkölt és a böllérmáj készítéséből.

A Baráti Hagyományőrző Egyesület első alkalommal vett részt a fesztiválon: – De nem utoljára – emelte ki dr Szabó Antal, a gasztroszekció vezetője, aki mint elmondta, böllérmájjal, juhászmájjal, aminek az alapja a báránymáj és bárányvelő, rábaközi húsgombóclevessel, gyirmóti harcsahússal töltött káposztával, és süteményekkel készültek – Mindenki igyekszik, jól érzi magát, praktikákat, recepteket cserélünk, keressük egymást társaságát. Számomra nagyon pozitív ez a rendezvény – tette hozzá. Az ÍzvadÁszok vezetője, Magyar László lapunknak elmondta, hogy 52 csapat vett részt a főzőversenyen, a régiek mellett új csapatok is eljöttek, s idén is érkeztek Szerbiából.

Orosházi szakácstanulók is részt vettek a megmérettetésen, ők a kapuvári szakácstanoncok mellett kaptak helyet, remélhetőleg hosszú távú kapcsolat alakul ki közöttük. Eddig minden évben Pető István volt a zsűrielnök, aki a böllérmáj fesztivál szakmai alapjait is letette. Idén sajnos nem tudott részt venni, a zsűrielnök szerepét így Németh József vette át, aki az életben is jó barátom. Az ételek mellett a sütemény kategóriában is rekordszámú nevezés volt. Az elmúlt évek hozadékaként a csapatok megtanultak májat készíteni. Nagyon kényes étel, minél tovább főzzük, annál keményebb lesz. Erős tűzön, vékonyra szeletelve, a velőt mozaikosra főzve, a megfelelő fűszerarányokkal. Ez a jó böllérmáj titka. Nagyanyáink receptjei alapján készült, és más, tájjellegű ételek is a zsűri asztalára kerültek, utóbbiak olyanok, amik a Rábaközben nem ismertek. Ezekből mi is sok újat tanulhatunk. – mondta Magyar László, aki feleségével, Magyarné Pócza Katalinnak ezúttal is színpadra állt, és a Kapuvári Hagyományőrző Nyugdíjasklub táncának kíséretében élőben készítettek kapuvári bicskás pecsenyét.

Hámori György polgármester úgy érzi, a fesztivál legfőbb küldetése teljesült, baráti csapatok jöttek el a rendezvényre, és barátságok szövődnek – Nagyobb sátor, több főzőcsapat, több néző. Ismét sikerült szintet lépnünk – értékelte a fesztivált a polgármester – Múlt évben egy kisvárosnyi ember fordult meg a rendezvényen, idén a tavalyi számot már késő délutánra meghaladtuk. Napközben is sokan kilátogattak a rendezvényre, ami az esti sztárfellépők műsorával csúcsosodott ki. A nagy sajtóvisszhangot kapott rendezvényt két országos televízió is közvetítette. Újítás volt a színpadi kivetítő, így távolról is nyomon követhették az eseményeket a vendégek. Rengeteg pozitív visszajelzést kaptunk – zára a városvezető.

Sütemény kategóriában a vándordíjat a fertődi Fakanál forgatók csapata kapta. Az étel kategóriában döntetlen született, a Soproni Szakképzési Centrum Berg Gusztáv Szakiskola és a Hermesi Hegylakók végeztek az első helyen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában