Elszaporodtak és mutálódtak a vérszívók

2020.02.26. 06:35

Figyelem! Kullancsinvázió fenyeget tavasszal szerte megyénkben

Az enyhe tél miatt elszaporodtak a kullancsok. A vírusos agyvelő- és agyhártyagyulladást, a Lyme-kórt nemcsak az erdőben, hanem a városi parkokban, játszótereken is elkaphatják, akik nem védettek. A háziorvosok javasolják a védőoltást, amelyet jelenleg nem támogat a TB.

Szeghalmi Balázs

Az év 365 napján

„Pár hete Véneken és Szőgyén kirándultunk a kutyákkal a Duna-parton. Séta után több kullancsot szedtünk ki az állatainkból. Tapasztalataim szerint ma már nem beszélhetünk arról, hogy a kullancscsípések főként márciustól nyár elejéig veszélyeztetik az embereket és az állatokat.

Szinte az év 365 napján szükség van a kullancs elleni védelemre” – hívta fel a figyelmet Kruzslicz Anita, okleveles győri kutyaoktató. A kullancsok jelentős része nem fertőzött; baj akkor van, ha a kullancs egysejtű-, baktérium- vagy vírusfertőzést terjeszt.

Kruzslicz Anita a kutyáival szabadhegyi zöld területen. Tévhit, hogy városi ligetekben, parkokban, játszótereken nem élhetnek kullancsok. Fotó: Nagy Gábor

Két veszélyes kór

Nézzük, hogyan védekezhetünk hatékonyan. Az agyvelő- és agyhártyagyulladás elleni oltásokat célszerű tél végén beadatni. Fontos hangsúlyozni: a védőoltás kizárólag az agyvelő- és agyhártyagyulladás ellen nyújt védelmet. A Lyme-kórt csak a csípés elkerülésével lehet megakadályozni. Utóbbi hosszan lappang szervezetünkben, nagyon alattomos tud lenni.

„A praxisomban Lyme-kóros pácienssel már többször találkoztam. Mindegyiküket sikerült antibiotikummal gyógyítani a betegségből, amelyet fertőzött kullancsok terjesztenek” – kezdte Dr. Pintér Gyula.

A pannonhalmi háziorvos hozzátette: „tél végén, tavasz elején mindig van érdeklődés a védőoltások iránt. Mi is felhívjuk a páciensek figyelmét, a kullancsok okozta betegségek veszélyeiről a váróban is olvashatnak. Jó kezdeményezésnek tartom, hogy a zöld területeken dolgozók oltását a munkahelyük biztosítja”.

Vető Dalma három éves kisfiával, Marcival a Bem téren. A győri édesanyja beoltatta a kisfiát vírusos agyvelő- és agyhártyagyulladás ellen tavaly. Marcit szerencsére eddig egyetlen kullancs sem csípte meg, túrázás, játszótér előtt spray-jel is védekeznek. Fotó: Nagy Gábor

8-12 ezer forintos vakcina

Akinek ilyen lehetőséget biztosít a munkaadója, mindenképp éljen vele: a hazai piacon kapható két védőinjekció nem olcsó. Az FSME Immun és az Encepur felnőtt és gyerek verziójának ára 8-12 ezer forint között mozog. Kérdésünkre a győri Árpád úti patika gyógyszerésze elmondta: „a napokban elfogytak a felnőtteknek készített védőoltások, de gyorsan tudunk rendelni, pár nap alatt érkezik az oltóanyag. Hosszú várólistáról nem beszélhetünk”.

Jó tanácsként elhangzott: érdemes várni az oltóanyag vásárlásával március elsejéig, mert akkor 50 százalékos kedvezménnyel adják a belvárosi patikában. Az FSME Immun ára így 6800 forint lesz. Akció nélkül annak a négyfős családnak, amelyik nulláról szeretne védelmet biztosítani a kullancsokkal szemben, 120-130 ezer forintjába kerül a vakcina. Nem az összes háziorvos kér pénzt az injekció beadásáért, de aki igen, általában 2000 forintról ad számlát.

Higgadtan

A kullancsok elleni küzdelmet nem csak az enyhe tél nehezíti – nem fagynak meg az élősködők –, hanem az is, hogy kevés a természetes ellenségük. Egyedül a gyöngytyúk eszik kullancsokat, de belőlük keveset tartanak ahhoz, hogy ennek jelentősége legyen.

Ha embert, állatot csíp a kullancs, a célszerű csipesszel higgadtan kihúzni a bőrből úgy, hogy a kullancs ne eressze a fertőző nyálát a bőrbe. Vagyis ne pusztuljon el a húzáskor – csak utána.

Amikor nagy a baj

A négylábú kedvenceink nagyobb veszélyben vannak nálunk, hisz jóval többet mozognak aljnövényzetben, fák, cserjék között. „Ha a gazda bármi szokatlant tapasztal a kutyáján, nem eszik, nem mozog, nem játszik – kezdjen gyanakodni kullancscsípésre.

Az állatoknál is hosszabb folyású a Lyme-kór és antibiotikummal gyógyítható. A babézia a vörös vértesteket támadja, majd az állat veséje mondja fel a szolgálatot. Ha a kutya már barnásat vizel, akkor komoly a baj és azonnal orvosi segítségre van szükség” – közölte Kruzslicz Anita.

Séta után mindig érdemes alaposan átnézni a négylábúakat is. Fotó: Nagy Gábor

Öt praktikus tanács, hogy ne váljunk kullancs áldozatává

1. A természetben 1-1,5 óránként tartsunk kullancs „vizitet”.

2. Évszaknak megfelelő, zárt, hosszú ruházatot viseljünk az erdőben.

3. A zoknit tűrjük a nadrág szárába, viseljünk sapkát vagy kalapot a túrázások során.

4. A magas, kaszálatlan füvet kerüljük.

5. A szúnyog- és kullancsriasztó spray-t ne csak a bőrre, hanem a felsőruházatra is fújjuk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában