Maratoni futás

2020.02.24. 15:48

A nyári olimpiára készül a mosonmagyaróvári Szabó Nóra

A mosonmagyaróvári Szabó Nóra nem adja fel célját, arra készül, hogy ott lehessen a 2020-as olimpián Tokióban: a maratoni versenyszámban indulna. Szabó Nóra a gimnáziumi évei után Budapestre költözött, hogy ott folytassa tanulmányait. Az egyetem alatt egészségtelenül élt; a gyorsétkezések és a dohányzás nem vált előnyére, úgy érezte, teljes életmódot kell váltania.

Köpcsényi Kinga

Fotó: Andy Astfalck

Először – kilenc évvel ezelőtt – , egy barátnőjével kezdett kocogni, majd ahogy telt az idő, Nóra már partner nélkül is útra kelt, beépítve a futást mindennapi rutinjába. Beleszeretett, rákapott a sport ízére. Egy évvel később, 2012-ben nevezett be élete első félmaratonjára. 2014-ben párosban indult az Ultrabalatonon (110km/fő), aztán nem volt megállás, újabb kihívást tűzött ki célul: a maratoni távot.

Önálló felkészülés után 2017 júniusában Stockholmban, majd néhány hónappal később Frankfurtban is lefutotta a 42,195 km-t. 2018 tavaszán edzőt keresett, hogy erejét, teljesítményét szakmai segítséggel tovább növelje. Jelenleg a Margitszigeti Atlétikai Club igazolt atlétája.

Nóra éremmel a nyakában Londonban.

12 ország, 12 félmaraton

A kemény edzés meghozta gyümölcsét, időről-időre újabb és újabb egyéni csúcsokat állított fel. A folyamatos küzdelem motiválja. „A legfontosabb a hit, hogy elhidd, képes vagy rá”– hangsúlyozta Nóra. A lány elárulta, minden alkalommal, amikor rajthoz áll, arra gondol, hogy szurkolnak érte.

2017-ben jött az ötlet, hogy 12 hónap alatt 12 országban fusson le 12 félmaratont. Novemberre megvalósította tervét, az utolsó állomása Olaszországban volt.

Nóra támogat mindenkit, akinek motivációra van szüksége a kezdéshez

Bostonban a maraton előtt egy másik futóversenyen édesanyjával egymás mellett haladva tudták le a távot „Nem az volt a cél, hogy minél gyorsabban érjek a célba, hanem hogy anyuval együtt teljesítsük a távot”– mondta.

A napi nyolcórás munka és a mindennapos edzések miatt kevés alkalommal látogat haza, így ritkán nyílik alkalma, hogy együtt mozogjon családjával.

A család és a barátok is együtt szurkolnak érte.

Győr-Lipót

2019 nyarán ötödik alkalommal indult kedvenc versenyén, a Győr-Lipót futóversenyen (26,4 km) és zsinórban a negyedik alkalommal állhatott a dobogó legfelső fokára. Pályacsúcsot döntött és 20 perccel előzte meg a második helyezett versenyzőt.

Januárban Kínában újabb egyéni rekordot állított fel a Xiamen Maratonon. A Gold Label Race-en 2:38:13 alatt ért a célba, (ez az idő a 2016-os riói olimpiára már biztos kvótát jelentett volna.) A kínai versenyen a 12. helyen végzett, az egyetlen európai nőként az élmezőnyben. A berlini EB nyertest csaknem 10 perccel előzte meg.

Nóra legközelebb a bécsi maratonon (április 19.) áll rajthoz, s azt is megtudtuk, hogy időt és energiát nem kímélve harcol a tokiói olimpiai kvótáért.

Nóra három eredménye, amire a legbüszkébb:

1. – 2:38:15-ös bruttó idővel 12. helyezett, egyben az első európai nő a 2020. január 5-i C&D Xiamen International Marathon – IAAF Gold Label Race versenyen (a Nemzetközi Atlétikai Szövetség legmagasabb minősítésű, arany fokozatú maratoni versenye)

2. – Háromszoros győztes női párosban Elek Dórával az Ultrabalaton 220 km-es távján (2015, 2016, 2017)

3. – 2020. február 16-án új egyéni csúcsot ért el félmaratoni (21,0975 km) távon Veronában, ahol 1:17:46-os idővel ért célba.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában