Tűz után - hatalmas az összefogás

2020.01.10. 10:15

Húsz éve építgették a házat, hamuvá lett a levéli házaspár otthona

Pillanatok alatt a tűz martalékává vált szombaton az idős házaspár otthona. A kétszintes családi ház romjaiban hever, ahova éppen beköltözni készült Lugosi Imre feleségével, Terézzel. Az idősek megsegítésére hatalmas az összefogás a faluban.

Kiss Anikó

A Lugosi házaspár a szombaton leégett házuk romjánál.

Egy élet munkája odalett szombat este. Itt írtunk az esetről. Azóta hatalmas összefogással gyűjtés indult a házaspár javára, akiket sokan ismernek és szeretnek a faluban.

A község határában álló ház körül mindenhol a pár nappal korábbi katasztrófa nyomai láthatók. Arra járva érezhető a korom és a hamu illata.

– Elment a villany az épületben – emlékszik vissza a hetvenéves férfi.A sötétben és füstben sikerült kijutnia neki és nyolcvanéves feleségének az épületből. A tűzoltók is hamar megérkeztek a helyszínre és pillanatokon belül a lángok oltásába kezdtek. Órákon át tartó kemény munkájuk ellenére is menthetetlenné vált a húsz éve épülő ingatlan.

A Lugosi házaspár a szombaton leégett házuk romjánál.

Lugosiék szépítették, csinosítgatták házukat, több millió forintot költöttek az építésre. Már-már célegyenesben voltak, beköltözés előtt álltak, mikor felcsaptak a lángok a lakótérben.

– Már berendeztük. Csak a konyhabútor hiányzott, hogy a helyére kerüljön – mondja az idős asszony. Otthonuk lakhatatlanná vált.

Füstmérgezés gyanújával vitték őket kórházba. Az idős férfinek a bal szeme sérült meg, de az orvosok szerint rendbe jön.

Minden elázott. Az emléktárgyakat, fotókat soha nem lehet majd pótolni

– mondta az asszony. Nem volt biztosításuk, így nem tudják, hogy miből építik újra otthonukat. „Már ha újra lehet építeni. Ez a statikai vizsgálat után derül ki” – tette hozzá az idős férfi.

A házaspár a szomszédos melléképületbe költözött, melyet korábban használtak. Lugosiékat ugyanakkor meghatja az az összefogás és segítőkészség, amit tapasztalnak. Sokan hívják, keresik őket.

Élünk. Majd ezután is megleszünk valahogy

– mondta a férfi, aki még fájlalja a bal szemét, de már jobban van.

Ha menthető a házuk, annak rendbetételéhez anyagi támogatásra és szakemberek munkájára lenne szükségük. A Kisalföld a Jóakarat hídján keresztül, olvasóinknak köszönhetően nyújt támogatást a családnak, 500 ezer forinttal segítve őket.

– Lugosiék jó szándékú, becsületes, szorgalmas emberek és a falu mindig számíthatott rájuk – Kiss Béla levéli polgármester szerint. A helyi rendezvényekbe is bekapcsolódnak különféle adományokkal. Például a község adventi programján a forralt borhoz ők ajánlották fel az alapanyagot. A tűz után az önkormányzat gyors támogatást nyújtott, illetve adománygyűjtő számlát is közzétett: a Takarékbank Zrt.-nél nyitott számlán keresztül minden segítő szándékú ember támogathatja a családot az 59500100 – 10016226-as számlaszámon.

A romok eltakarításában, a statikai szakvélemény elkészítésében is segítségükre vannak. A község önkormányzata a család megsegítésére kárelhárítási munkát szervez január 11–12-én reggel nyolc órától a helyszínen. A községben több adománygyűjtést is szerveznek: január 18-án, a Töpörtyűsütő Napon a Levéli Kultúrház udvarán, február 1-jén pedig barátságos labdarúgósportnapon a helyi sportcsarnokban lehet adakozni a Lugosi család megsegítésére.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában