Akadálymentesítik az átkelőket

2020.01.15. 14:15

Cél, hogy ne fogadja csúf látvány az országba belépőket Sopronnál se

A kópházi határátkelő útlevélkezelő fülkéinek bontása már elkezdődött és a többi létesítmény sorsáról is hamarosan döntenek. A soproni átkelőnél úgy tűnik, megállt az idő, pedig az akadálymentesítés ott is tervben van.

Bódvai Ildikó

A Sopron-Kelénpatak (Klingenbach) határátkelő az M85-projekt keretén belül szépül majd meg.

Még tavaly nyáron döntött a kormány arról, hogy a belső, schengeni közúti határátkelők rekonstrukciójára az idei költségvetésben országosan 596 millió forintot különít el. A cél, hogy a határokon meglévő, használaton kívüli épületek és környezetük rendben legyen, ne fogadja csúf látvány az országba belépőket. Elvárás az akadálymentesítés, ami a gépjárműforgalom folyamatos haladásához szükséges. Az intézkedésbe bevont létesítmények végül a Magyar Közút Nonprofit Zrt. vagyonkezelésébe kerülnek.

A Sopron-Kelénpatak (Klingenbach) határátkelő az M85-projekt keretén belül szépül majd meg.

– Jelenleg több mint bruttó 25 millió forint áll rendelkezésünkre a kópházi határátkelő akadálymentesítésének tervezési, előkészítő feladataira – tudtuk meg Pécsi Norbert Sándortól. A Magyar Közút Nonprofit Zrt. kommunikációs osztályvezetője hozzátette, az erre vonatkozó közbeszerzési eljárás tart. A kivitelezés a tervek elkészítését követően, újabb forrásbiztosítás és feladatelrendelés után lehetséges. Idén a tervezést és engedélyezést végzik el. Készül majd egy tanulmány, amelyben több változat is szerepel a határ­átkelőhely leendő kialakítására vonatkozóan. A tanulmányban bemutatott változatok közötti döntésen múlik, milyen létesítmények maradnak meg a határ­átkelőhelyen – tette hozzá Pécsi Norbert Sándor.

A Sopron–Kelénpatak (Klingenbach) határátkelőhellyel kapcsolatban a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő (NIF) Zrt. az illetékes. Kérdésünkre, hogy mikor lesz akadálymentes az átkelő, azt a választ kaptuk: az M85-projekt keretén belül két építési szakaszban is érintik az átkelőt.

Első körben az M85-ös gyorsforgalmi út ötödik ütemében, vagyis a Fertőrákos csomópont–Sopron, országhatár közötti szakasz építésekor. Az elkészülő gyorsforgalminak a jelenlegi határátkelőhelyhez történő ideiglenes visszakötésekor a határ­átkelő útburkolatát a kopóréteg szintjén felújítják a mostani közlekedési rendszer megtartásával. Ennek a szakasznak a kivitelezésre és a kiviteli terv elkészítésére a szerződést már tavaly nyáron megkötötték az SDD Konzorciummal. A munkák befejezési határideje 2024. június 30., jelenleg a kiviteli terv készítése zajlik – tudtuk meg Hideg Andrástól, a NIF Zrt. kommunikációs igazgatójától.

A Kópháza-Sopronkeresztúr (Deutschkreutz) határkilépőn már elkezdték az útlevélkezelő fülkék bontását. Fotó: Magasi

Az átkelő további sorsáról azt lehet tudni, hogy a tervek szerint az M85-ös gyorsforgalmi út VI. ütemében az ideiglenes visszakötés megszűnik és egy új Sopron–országhatár szakasz épül. Az új határcsatlakozási ponttal kiépített út elkészültét követően a jelenlegi Sopron–Kelénpatak határátkelőhely területét közlekedési szempontból akadálymentesítik. Akkor bontják el az előtetőket és az ellenőrző bódékat, a forgalmat pedig kétszer két sávon vezetik át egyszerű „buszöblös” ellen­őrző hellyel. A határon lévő épületek változatlanul megmaradnak. A VI. szakasz építését még nem rendelték el.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában