Helyi közélet

2019.11.27. 13:44

Maros megyében is megemlékeztek a Határnyitás 30 éves évfordulójáról a hétvégén

A Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat, a megyei Europe Direct Iroda és a Bethlen Gábor Alap támogatásával Marosvásárhelyen tükörkonferenciáját szerveztek a Határnyitás 30. évfordulója lakalmából a hétvégén.

Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat

Forrás: Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat

A Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat, a megyei Europe Direct Iroda és a Bethlen Gábor Alap támogatásával szeptemberben Sopronban rendeztek konferenciát, ahogy a magyarországi események hiteles felidézése volt a központban. Marosvásárhelyen ennek tükörkonferenciájára került sor a hétvégén.

Németh Zoltán a konferencián hangsúlyozta, napjainkban azért is különösen fontos, hogy a határnyitás hitelesen feldolgozott történelmét bemutassuk, mert a ma élő emberek felének már nincs személyes élménye, emléke erről az időszakról. „A határnyitás 30 éves évfordulója jó alkalmat ad minderre, hiszen ha ezt most elmulasztjuk, könnyen történelemhamisítás csapdájába eshetünk”- tette hozzá a megye elnöke.

Fotó: Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat

Péter Ferenc Németh Zoltán szavait megerősítve elmondta, a Szonda Ipsos Média-, Vélemény- és Piackutató Intézet felmérése szerint Románia lakosságának 50%-a gondolja úgy, hogy a rendszerváltás előtt jobb volt az élet. „Mindannyian tudjuk, hogy ez nem igaz, hiszen a rendszerváltásnak számos egyértelműen pozitív következménye van, amelyek nagyban hozzájárultak az ország fejlődéséhez és ahhoz, hogy ma egy demokratikus országban élhetünk”- hangoztatta Maros megye elnöke. Majd hozzáfűzte, a rendszerváltás áldozatairól is meg kell emlékezni, s emlékezni kell a múltra, valamint azokra, akik lehetővé tették, hogy ma szabadon beszélhessünk.

Fotó: Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat

A konferencia első előadója Nagy László, a Páneurópai Piknik egyik fő szervezője élménydús előadásában többek közt Helmuth Kohl Német Szövetségi kancellárt idézte, aki szerint

„Magyarországon verték ki az első téglát a berlini falból”.

A kelet-európai rendszerváltozások között a romániai események szintén nagy nemzetközi visszhangot váltottak ki, melyek egy része Marosvásárhelyen történt. Dr. Cornel Sigmirean, a Marosvásárhelyi „George Emil Palade” Orvosi, Gyógyszerészeti Tudomány- és Technológiai Egyetem professzora „A decemberi antikommunista forradalom: valóság és rejtélyek” címmel, Dr. Novák Csaba Zoltán történész pedig „A rendszerváltás és a nemzetiségi kérdés Romániában” címmel tartott előadást.

A program egy további részeként megyénk és Maros megye képviselői koszorút helyeztek el Apor Vilmos püspök szobránál, melyet szülőhelyén, Segesváron 2007-ben közösen állíttatott a két önkormányzat, megemlékezve a boldoggá avatott vértanú, később Győri egyházmegyei főpásztorról.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában