Előkészítő ülés

2019.11.28. 17:42

Így siratta fiát a késelő abdai édesapa – fotók

Végigzokogta a csütörtöki előkészítő ülést a 78 éves abdai édesapa, aki veszekedés közben hasba szúrta 51 éves fiát a konyhában. Tettét beismeri, de azt nem, hogy ölni akart volna.

Laczó Balázs

Fotó: Csapó Balázs

Egy előkészítő ülésen minden eldőlhet, ha a vádlott lemond a tárgyalásról, s elfogadja az ügyészség álláspontját, a javasolt börtönévekkel együtt. Dr. Mészáros Zsolt ügyész 7 évet indítványozott az abdai 78 éves S. Á.-val szemben, ha azt is beismeri, hogy a tragikus késszúrás emberölés volt, s tudata átlátta a halál lehetőségét. A ¨hét évnél˝ az ősz vádlott ölébe hajtotta a fejét, visszatartott zokogása megeredt, s rázta egész ülés alatt. ˝Nem akartam megölni, a gyerekem volt a mindenem, olyan büszke voltam rá˝.

Védőjével, dr. Faragó Péterrel egyetértett abban, hogy szükség van tárgyalásra, ügyvédje szerint, bár a vád emberölés, az abban leírtak is közelebb állnak a halált okozó testi sértéshez.

A vádlott és fia együtt éltek, az anya 2016-ban elhunyt. Rendszeresen ittak, gyakran veszekedtek, de a tavaly októberi napig dulakodás nem történt. Az apa haragudott, mert fia – a megbeszéltek dacára – nem csinált vacsorát, az ifjabb vadul megszorította a csuklóját. Apja felhívta a lányát, hogy próbáljon meg testvérére hatni, mert részeg és durva, a hölgy beszélt is fivérével. Tíz perc múlva az apa kenyeret szelt a konyhában, kezében kés volt. Fia utánament, ő a szűk helyiségben szúró mozdulatot téve hastájon találta. A sebesült összeesett. S. Á. kétségbeesetten hívta a mentőket, s a telefonos tanácsokat követve próbálta a férfit megmenteni. A műtétek ellenére fia másnap meghalt.

Dr. Faragó Péter a Kisalföldnek azt mondta: kétsége sincs azzal kapcsolatban, hogy védence tudata nem terjedt ki a halál lehetőségére, s azóta is őrlődik. Elmesélte: valóságos kegyhelyként tekint a vádlott fia üres szobájára, minden úgy áll azóta is, ahogyan akkor állt. István edzésről jött haza, sporttáskája ott pihen, a ruhát apja kimosta.

- Attól tartok, hogy az indítványozott hét év börtön ebben a korban és ebben az állapotban felérne akár egy halálos ítélettel, s nincsen arányban azzal, amit valójában elkövetett a védencem – mondja az ügyvéd. Faragó indítványozta, hogy hallgassák meg az orvosszakártőt, mert a vádlott egészségi állapota rohamosan romlik. Dr. Judi István bíró ennek nem látta akadályát, februárban tárgyalás lesz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában