Ünnep

2019.11.11. 15:32

A würzburgi püspök misézett Szent Márton ünnepén Pannonhalmán – fotók

Franz Jung würzburgi megyés püspök celebrálta a szentmisét hétfőn, Szent Márton ünnepén a Pannonhalmi Főapátság bazilikájában.

Vida-Szűcs Imre

Fotó: Meszaroa Matyas

A püspök számára nem ismeretlen a pannonhalmi bencés közösség, hiszen Várszegi Asztrik nyugalmazott főapát szentelte őt diakónussá 1991-ben, és Hortobágyi T. Cirill főapát hívta meg Pannonhalmára tavaly karácsonykor. Szent Mártont, Pannonhalma védőszentjét közösen ünnepelte a szerzetesközösség a vendégekkel, helyi tanárokkal, munkatársakkal és diákokkal. Franz Jung a szentmisén felidézte, 397. november 8-án, amikor Márton meghalt, két város, Tours és Poitiers lakossága is ragaszkodott hozzá, hogy náluk temethessék el a püspököt.

„Kié Szent Márton?” – kérdezte a főcelebráns. „Elsősorban Istené” – hangsúlyozta, hozzátéve, nem az a fontos, hogy kié Márton, hanem az, hogy ki Mártoné. Franz Jung szerint azok tartoznak Szent Mártonhoz, akik küzdenek a szegényekért, és képesek a világot a szegények szemével nézni. Az is Mártoné, aki megretten a félbe vágott katonaköpeny láttán. A fél köpeny ugyanis arra emlékeztet, hogy a világ még mindig kettéoszlik: olyanokra, akiknek van, és olyanokra, akiknek nincs. Harmadrészt pedig az Mártoné – folytatta Jung püspök -, aki nem ismer határokat az irgalmasságban. Elmondta, Márton nem nemzeti szent, ő népeket köt össze egymással.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában