Percről percre

2019.10.13. 05:00

46,65 százalékos a részvételi arány este fél 7-ig Győr-Moson-Sopron megyében

172 900-an szavaztak a megyében este fél 7-ig a részvételi adatok szerint.

kisalfold.hu

Budapest, 2019. október 13. Szavazó kutyájával az önkormányzati választáson a XII. kerületi Testnevelési Egyetem Gyakorló Általános Iskola és Gimnáziumában kialakított 22-es számú szavazókörben 2019. október 13-án.

Fotó: Fotó: MTI/Mónus Márton

19.50 – Vasárnap este 7 órakor befejeződött az önkormányzati és nemzetiségi képviselők választása. Tart a voksok összeszámlálása, az eredményeket külön cikkekben követjük majd régiókra bontva. Hamarosan frissítjük oldalunkat.

19.15 – 46,65 százalékos a részvételi arány a megyében a 18.30-as adatok szerint

17.40 – 41,78 százalékos a részvételi arány a megyében a 17 órai adatok szerint.

15.40 – 32,75 százalékos a részvételi arány a megyében a 15 órai adatok szerint.

13.53 – A megyék közül a részvételi arány 13 órakor Heves megyében volt a legmagasabb, 29,36 százalék, ami 71 523 szavazót jelent. A legalacsonyabb részvételi arány Hajdú-Bihar megyében volt: 23,39 százalék, 101 338 szavazó.

13.35 – 24,28 százalékos a részvételi arány a megyében a 13 órás adatok szerint.

11.30 – 17,32 százalékos a részvételi arány a megyében 11 óráig:

10.50 – Orbán Viktor: a győrieket támogatom

A miniszterelnök, akit Borkai Zsolt, győri polgármester ügyéről is kérdeztek vasárnap, úgy fogalmazott: a győriek elmondják a véleményüket ma, ő pedig hétfőn, ez a helyes sorrend. Részletek >>

9.47 - Fotókon a választás:

 

A 9 órási részvételi adatok:

9.23 – Érvényességi küszöb nincs, a szavazattöbbség dönt  

A vasárnapi egyfordulós önkormányzati választáson nincs érvényességi küszöb, ez azt jelenti, hogy a részvételi aránytól függetlenül a szavazás várhatóan a legtöbb esetben érvényes lesz.

8.34 – Délig még lehet mozgóurnát igényelni

Vasárnap délig még igényelhetnek mozgóurnát a mozgásukban gátolt választók az önkormányzati és nemzetiségi választásra. Aki még nem tette meg, de szeretne mozgóurnával szavazni, a kérelmét még benyújthatja online, ügyfélkapus azonosítással vasárnap délig.

8.23A nemzetiségi szavazólapok kétnyelvűek

Nemcsak magyarul, hanem az adott kisebbség nyelvén is olvasható 11 nemzetiség szavazólapja a vasárnapi nemzetiségi választáson. A roma és az örmény szavazólap azonban csak magyarul készült el, mivel e két nemzetiség esetében a magyar is hivatalos nyelvnek számít.

A 7 órási részvételi adatok:

Előzmények:

Győr-Moson-Sopron megye

- választópolgárok száma: 370 644

- szavazókörök száma: 455

- összes település száma: 183- megyei közgyűlési mandátumok száma: 21

- megyei közgyűlés választására jogosult választópolgárok száma: 221 113

- megyei közgyűlési listák száma: 5

- jelöltek száma a listákon: 60

Forrás: valasztas.hu

Az önkormányzati választásokon 5 évre választunk települési vezetőket, illetve képviselőket, képviselő-testületeket. Azok a választók, akik nem megyei jogú városban – ilyen Győr és Sopron – laknak, a megyei közgyűlés listáira is szavaznak. Utoljára 2014-ben volt önkormányzati választás.

A választási urnákat a szokásoknak megfelelően reggel hatkor nyitják a szavazókörökben, s este hét óráig lehet voksolni, ezt követően számolják meg a szavazatokat. Az állampolgárok a választás előtt értesítőt kaptak, ebben szerepel, hol tudnak szavazni. A névjegyzékben országosan 8 millió 25 ezer 755 választópolgár szerepel; 317.804 pedig a nemzetiségi névjegyzékben. A megadott határidőig 29.141-en jelentkeztek át bejelentett tartózkodási helyükre, öt évvel ezelőtt ez a szám 18.416 volt.

Mit kell vinni a szavazásra?

Lakcímkártyát és személyi igazolványt, de akinek nincs érvényes személyi igazolványa, az helyettesítheti útlevéllel vagy jogosítvánnyal is. A régi, papíralapú személyi igazolvány is jó. De fontos, hogy az iratok érvényesek legyenek!

Dr. Radics Lilla, a győri városháza jogi és önkormányzati osztályának jogásza is segédkezik az előkészületekben. Fotó: Mészáros Mátyás

Rendkívüli nyitvatartás

Az önkormányzati választások hétvégéjén rendkívüli nyitvatartási rend lesz érvényben. Az ok pedig: „Azt szeretnénk, hogy a választásra jogosultak minél többen élni tudjanak szavazati jogukkal, ezért lehetőséget biztosítunk, hogy az érvényét vesztett okirat pótolható, beszerezhető legyen. A választás hétvégéjén valamennyi, kormányablakkal, okmányirodával rendelkező településen, illetve területen legalább egy helyszínen vasárnap is nyitva lesznek a kormányablakok, 7-től 19 óráig.„

Mozgóurna

Már említettük az átjelentkező szavazókat, Pálffy Ilona, a Nemzeti Választási Iroda (NVI) elnöke pénteken azt mondta: az átjelentkezők száma miatt nem kell számítani sorban állásra, mert – az országgyűlési választással ellentétben – az átjelentkezőknek nem egy külön kijelölt szavazókörben kell voksolniuk.

Mozgóurnát péntek délelőttig 53.943-an igényeltek, de aznap 16 óráig személyesen vagy ügyfélkapun még lehetett igényelni a jegyzőtől. Utána viszont már csak a szavazás napján, délig a szavazatszámláló bizottságtól lehet.

Az első szavazók

A választáson 38.113 első szavazó vehet részt, ők azok, akik a májusi európai parlamenti választás óta lettek nagykorúak. A legfiatalabb választópolgár 16 éves, 2003. augusztus 1-jén született, házasságkötéssel szerzett nagykorúságot. A legtöbb első szavazó Nyírbátor 1-es szavazókörében lesz.

Vados-Tóth Nikolett jegyzőkönyvvezető veszi át a szükséges eszközöket.
Fotó: Mészáros Mátyás

A legek számokban

S ha a legek kerültek szóba: a legtöbb választópolgárt a főváros VIII. kerületének 18. számú szavazókörében várják, 1698-at. A legkisebb szavazókör a Zala megyei Iborfián lesz, ott 13 választót várnak az urnához. A legtöbb nemzetiségi szavazót a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Szendrőlád egyik szavazókörében várják, 739-et, ebből egy román, a többi roma nemzetiségű. Több mint 600 olyan szavazókör van az országban, ahol mindössze egy nemzetiségi választópolgárt várnak az urnához vasárnap.

Ennyi jelölt

A helyi és nemzetiségi választáson összesen 61.618 egyéni jelölt indul, ebből négy főpolgármester-, 7386 polgármester-, 5735 egyéni választókerületi jelölt, 34.803 egyéni listás jelölt, 13.790 pedig települési nemzetiségi jelölt.

Egyetlen polgármesterjelölt van 917 településen, ott akár egy érvényes szavazat is elég ahhoz, hogy a jelöltből polgármester legyen.

A szavazólap mérete

A legnagyobb, 420x635 milliméteres szavazólap Kunágotán lesz, ott 49 egyéni listás jelölt indul. A legkisebb szavazólap A4-es méretű. Jelöltek hiányában két polgármester-választás marad el: Balatonszepezden és Lakhegyen. Elmarad három egyéni listás választás is: Apátvarasdon, Lakhegyen és a Győr-Moson-Sopron megyei Rábaszentandráson.

Aki visszalép

Pálffy Ilona közölte: a nyomda október 4-ig tudott új szavazólapokat nyomtatni, az ezután történő visszalépések esetében a kieső jelölteket a helyi választási iroda „húzza le” a szavazólapról. Eddig 473 jelölt lépett vissza a helyi önkormányzati választáson, közülük 154 polgármester, 232 egyéni listás, 59 egyéni választókerületi, 20 települési kompenzációs listás, 8 megyei listás. A nemzetiségi választáson 232 jelölt lépett vissza.

Nemzetközi megfigyelők

A választásra eddig harminc nemzetközi megfigyelő regisztrálta magát. A jelöltek és jelölőszervezetek által a választási bizottságokba delegált megbízottak száma 30.100, ez öt évvel ezelőtt 33.076 volt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában