Mátrix Projekt

2024.03.06. 07:19

Az ellopott milliók nyomában - Két személyt fogtak el a Győr-Moson-Soproni rendőrök

A rendőrök Győr-Moson-Sopronban a Mátrix Projekt segítségével további két tagját fogták el annak a bűnszervezetnek, amely információs rendszer felhasználásával elkövetett csalásokra szakosodott.

Kisalföld.hu

Forrás: police.hu

Egy sértett feljelentése alapján indult nyomozás 2023 nyarán, mert egy magát banki alkalmazottnak kiadó személy hívta őt telefonon, és a számláját érintő gyanús tranzakcióra hivatkozva csapta be. Az ismeretlen telefonáló adategyeztetés keretében olyan információ birtokába jutott, amellyel később a sértett bankszámlájáról bűnös módon mintegy 85 millió forintos utalást bonyolított le - írta a police.hu.

Adatok merültek fel arra, hogy egy Pápán elkövetett csalás is hasonló módon zajlott, ahol a sértett számlájáról az utalások ugyanarra a számlaszámra érkeztek. Ennél az esetnél az elkövetők – több részletben – mintegy 37 millió forinttal károsították meg a feljelentőt. Az eljárásokat a rendőrök egyesítették, és a szálait a vármegyei nyomozók vizsgálták tovább.

A nyomozás során kirajzolódott egy elkövetői kör. Tagjai a bűncselekményből származó összegekkel – eredetük leplezése céljából – különböző banki műveleteket hajtottak végre, amelyeket véglegesen és maradéktalanul kívántak elrejteni. A csalóknak ez csak részben sikerült, mivel a lefoglalásoknak köszönhetően a kár egy része, mintegy 53 millió forint megtérült.

Az ügyben február második felében elfogtak négy személyt, akik a bűncselekmények elkövetésében tevékenyen részt vettek, és eljárást indítottak ellenük.

A győri rendőrök az ügyben ismételten akciót tartottak február 29-én hajnalban, amelynek eredményeként Biatorbágyon és Budapesten a bűnszervezet további két tagját, egy 30 és egy 36 éves férfit fogtak el, akik egymás tevékenységéről tudva és azt segítve tevékenyen részt vettek a bűncselekmény útján megszerzett pénz eltüntetésében.

A Győr-Moson-Sopron Vármegyei Rendőr-főkapitányság nyomozói a két elfogott személyt pénzmosás bűntett miatt gyanúsítottként hallgatták ki, és a 30 éves biatorbágyi férfit – a rendőrség kezdeményezésére – a bíróság letartóztatta.

A rendőrök sikeres akcióinak köszönhetően a Mátrix Projekt által vizsgált eljárás így már – három férfi letartóztatása mellett – hat elkövetővel szemben zajlik.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában