Fontos a levegő utánpótlása

2024.01.13. 11:21

Sopronban jelzett az érzékelő - Körültekintően fűtsünk, hogy a meleg ne altasson el örökre

Három emeletes társasház földszinti lakásában jelzett a szén-monoxid-érzékelő csütörtök délután Sopronban, a Cseresznye soron.

Kisalföld.hu

Illusztráció -

Forrás: Shutterstock

A lakásban egy átfolyós vízmelegítő és több gázkonvektor, valamit egy gáztűzhely üzemelt az érzékelő jelzésekor. A soproni hivatásos tűzoltók kiérkezésére a lakók megkezdték a szellőztetést. Az egység rekonstruálta a helyszínt és méréseikkel kimutatták a mérgező gáz jelenlétét. A gázszolgáltató szakemberét is a helyszínre kérték, aki szintén kimutatta, hogy szén-monoxid került a lakás légterébe. A vízmelegítő és a konvektorok működése során nem tapasztaltak rendellenességet, viszont a gáztűzhely felülvizsgálata indokolt az adott ingatlanban.

A katasztrófavédelem felhívja a figyelmet arra, hogy elengedhetetlen a tüzelő-fűtőberendezések, kazánok, kályhák, fürdőszobai vízmelegítők rendszeres, - szakember által végzett – karbantartása és a kémények rendszeres ellenőrzése, azonban a megfelelő karbantartottság ellenére is fennállhat a CO mérgezés veszélye, ha nem elegendő a nyílt égésterű vízmelegítő, vagy fűtőeszköz levegő-utánpótlása.

A szén-monoxid-mérgezések elkerülése érdekében kiemelten fontos a lakás megfelelő szellőzésének biztosítása, akár az új, jól szigetelő ajtókba és ablakokba résszellőzők szereltetésével.

Ha beltérben nyílt láng ég (ez lehet egy kandalló, cserépkályha, gázkazán, fali vízmelegítő, vagy gáztűzhely is) az a szoba levegőjét használja el. Ha nincs megfelelő mennyiségű oxigén-utánpótlás, tökéletlen égés alakul ki, aminek a mellékterméke a kis koncentrációban is halálos szén-monoxid.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában