Túl szép volt, nem is volt igaz

2024.01.24. 17:05

Nyereményt ígértek, milliókat emeltek le egy soproni asszony számlájáról a csalók

Online csalók nagy nyeremény ígéretével csaltak ki egy idős nőtől csaknem kétmillió forintot.

Kisalföld.hu

Illusztráció -

Forrás: Schutterstock

Egy soproni hölgyet ismeretlen férfi azzal keresett meg telefonon, hogy egy nyereményjátékon 1,6 millió forintot nyert. A csaló azt állította, az asszonynak csupán egy kérdőívet kell kitöltenie ahhoz, hogy a nyereményét megkapja. Az ismeretlen ehhez még segítséget is ígért, majd a sértettet rábírta arra, hogy lépjen be az Anydesk nevű alkalmazásba (amin keresztül bárhonnét hozzáférhetnek a felhasználó eszközeihez - telefonjához, számítógégéhez). Ezt a gyanútlan nő meg is tette. 
A telefonáló kérdéseire az asszony azt is elárulta, hogy melyik banknál vezeti folyószámláját, majd útmutatás alapján lefényképezte bankkártyája mindkét oldalát.

Már késő volt

A hölgynek pár perc múlva gyanússá vált a beszélgetés és férje telefonjáról felhívta a bankot. Miután onnan nagyobb pénzmozgásról értesítették, azonnal letiltotta a számláját, de mint később kiderült, arról addigra már közel kétmillió forintot emeltek le - számolt be az esetről a rendőrség.

A Győr-Moson-Sopron Vármegyei Rendőr-főkapitányság munkatársai azt kérik, a sértetté válás elkerülése érdekében, fogadják meg tanácsaikat!

  •    Ahhoz, hogy a számlájukra pénzt utaljanak, Önöknek nincs szükségük semmilyen programra, és a netbanki profiljukba sem kell bejelentkezniük!
  •    Soha ne töltsenek le ismeretlen programot vagy applikációt a számítógépükre, mobiltelefonjukra, főleg ne egy linkre kattintva!
  •    Soha ne küldjék el bankkártyaadataikat, felhasználói azonosítóikat, jelszavaikat e-mailben, sms-ben vagy telefonon érkező kérésre!
  •    Legyenek éberek! Gyanakodjanak, ha túl szép, „visszautasíthatatlan” az ajánlat ahhoz, hogy igaz legyen!

Ha úgy látják, minden óvintézkedésük ellenére becsapták, megkárosították Önöket, azonnal tegyenek feljelentést bármely rendőri szervnél vagy telefonon, a 112-es segélyhívó számon!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában