Egyre rafináltabbak

2024.01.17. 14:58

Egy unokázós csaló 2,5 millió forinttal károsította meg a mosonmagyaróvári asszonyt

Barki Andrea

Forrás: Schutterstock

Fotó: Ruslan Huzau

Kedden ismét „unokázós csaló” csapott le újabb áldozatára adta hírül a Győr-Moson-Sopron Vármegyei Randőr-főkapitányság. Egy mosonmagyaróvári asszony több mint 2,5 millió forintot adott át egy ismeretlen személynek, aki fiával kapcsolatos bűnesetre hivatkozva csalta ki a pénzét. A módszer az volt, hogy a nyugdíjas hölgy - miközben az állítólagos ügyvéd instrukciókkal látta el, és szóval tartotta telefonon - a lakóháza kapuja elé kitette összes megtakarított pénzét egy dobozban, amelyet nem sokkal később egy ismeretlen férfi elvitt onnan.

A Mosonmagyaróvári Rendőrkapitányság a Mátrix Projekt keretében vizsgálja a bűncselekmény körülményeit.

Az elmúlt időszakban rendkívül elterjedtek az idős emberek megkárosítására épülő, úgynevezett unokázós csalások. Az elkövetők, nem csak unokának, hanem a sértett lányának, vagy épp fiának is kiadhatják magukat!

Hogyan is cserkészik be áldozataikat a csalók? 

Általában ügyvédnek, rendőrnek, vagy barátnak kiadva magukat telefonhívást kezdeményeznek, és egy családtaggal kapcsolatos bűncselekmény vagy közlekedési baleset hírével sokkolják a csapdába csalt idős embert, majd felvázolnak egy kitalált történetet. A beszélgetésben részletezik a rokonnal történt eset körülményeit, és arra ösztönzik az áldozatot, hogy a gyorsabb rendőrségi ügyintézés, illetve az esetleges büntetőeljárás elkerülése érdekében minél hamarabb juttasson pénzt vagy értéktárgyakat a közvetítőjükhöz.

A bűnelkövetés módszere az utóbbi időben rafináltabbá vált, és egyes beszámolók szerint már azzal próbálják növelni a hívások hitelességét, hogy a „bajba jutott családtag” hangját mesterséges intelligenciával klónozzák, és az ő lemásolt hangjával beszélhetnek a kiszemelt áldozattal - hívja fel a figyelmet a rendőrség.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában