Bűncselekmény

2023.12.07. 15:40

Súlyosabb ítéletet kapott a mosonmagyaróvári férfi, aki tavaly kis híján a halálba lökte vitapartnerét

Nyolc évről kilenc és fél év börtönre súlyosította a Győri Ítélőtábla annak a mosonmagyaróvári férfinak a büntetését, aki tavaly majdnem a halálba lökte kábítószeres ismerősét. Sőt, miután elbánt vele, még ki is fosztotta.

Simon Roberta

Korábbi felvétel

Az elsőfokon eljárt Győri Törvényszék ítélete szerint a 31 éves vádlott és a sértett ismerősök voltak, kapcsolatuk a kábítószerhez köthető. K.J. tavaly május 31. ismét kábítószert szeretett volna beszerezni ismerősétől, de ez nem sikerült, mert nem volt elég pénze. Még aznap megpillantotta a városban kerékpározó sértettet, akire rákiabált, hogy „kinyírlak, mert nem segítettél rajtam!” - arra célozva, hogy nem szerzett neki drogot.

A K.J. utána ment és egy rövid szóváltást követően a sértettre támadt. Többször is megütötte ököllel. Mindketten a földre kerültek, verekedtek, aminek egy autó dudálása vetett véget. A sértett férfi elindult a helyszínről, de a vádlott nem hagyta annyiban a dolgot. Újra után ment és ismét megütötte, majd elővette a zsebében lévő kést és vitapartnere nyakába szúrta. Ezt követően K.J. felvette a földről társa ruházatából kiesett ötezer forintos bankjegyet, majd távozott a helyszínről. A vérző férfit életveszélyes állapotban mentőhelikopter szállította kórházba, ahol életmentő műtétet hajtottak végre rajta.

A szakvélemény szerint a szúrás alkalmas volt az élet kioltására, és az időben érkező szakszerű segítség nélkül a sérülés halálos eredménnyel járt volna. A győri bíróság elsőfokon a vádlottat emberölés kísérletében és kifosztás bűntettében ítélte bűnösnek, ezért őt nyolc év börtönbüntetésre és nyolc év közügyektől eltiltásra ítélte azzal a kitétellel, hogy feltételes szabadságra nem bocsátható. Az ítélet ellen az ügyész a vádlott hosszabb tartamú szabadságvesztés büntetés és közügyektől eltiltás kiszabása végett. A vádlott teljeskörűen, védője a minősítés miatt és a kiszabott büntetés enyhítése érdekében jelentett be fellebbezést.

A Győri Ítélőtábla másodfokon, csütörtökön meghozott döntése szerint a férfi súlyosabb büntetést érdemel, így felemelték a börtönbüntetést 9 és fél év börtönre. A másodfokú bíróság szerint a vádlott szándéka az emberi élet kioltására irányult, és a magatartása egyenes szándékú volt. Az elkövetés eszköze - a zsebkés -, a sértett testtájék -a nyak -, a keletkezett életveszélyes sérülés és a vádlott elkövetés alatti kijelentései  -"kinyírlak, kivéreztetlek" - mind ezt igazolják.

A sértett megbocsátott. A büntetett előéletű vádlott beismerte, hogy meglökte társát, ráadásul büntetőeljárás hatálya alatt követte a garázda jellegű cselekményt, így érthető a súlyosítás.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában