Durva rongálás

2023.11.07. 08:52

Szétverte a vállalkozó a házat, amit épített Csorna környékén

A Győri Járási Ügyészség vádat emelt egy férfival szemben minősített rongálás miatt, mivel az általa – vállalkozóként – épített lakóházat utóbb megrongálta.

Kisalföld.hu

Illusztráció

Forrás: Schutterstock

A vádirati tényállás szerint a 47 éves férfi 2021-ben a cége ügyvezetőjeként 28 millió forint vállalkozói díj ellenében egy lakóház fűtéskész szintig történő megépítését vállalta 2022 márciusáig.

A vállalkozói díjból 2022 áprilisáig 26 millió forint kifizettek neki annak ellenére, hogy számos munkafolyamatot a határidőre nem, vagy hibásan végzett el, emiatt a felek újabb teljesítési határidőben állapodtak meg, amit 2022 júliusára tűztek ki. Azonban a feladatokat a vállalkozó továbbra sem végezte el hiánytalanul, ezért 2022 szeptemberében az építés-vállalkozási szerződését felmondták. Ugyanakkor a vállalkozó továbbra is követelte a fennmaradó 2 millió forintot arra hivatkozva, hogy ő a munkálatokat hiánytalanul elvégezte.

Mivel a sértett nem fizetett, a vádlott 2022 szeptemberében megjelent az ingatlannál, és a már beépített és kifizetett vízvezetéket elvágta, a szennyvízcsatornát kifúrta, a szennyvízvezetéket pur habbal befújta, két héttel később a vízbekötést szétszedte, majd kiszedte a földből és elvágta a vízvezetéket.
Amikor az építettő, ki akarta javíttatni a rongálásokat, a vádlott ezt a helyszínen megakadályozta, majd lekapcsolta az áramot és alkalmazottjával átvágatta az elektromos vezetékeket.

A vádlott összesen 646 455 forint kárt okozott a sértettnek.

Az ügyészség a férfit folytatólagosan elkövetett nagyobb kárt okozó rongálás bűntettével vádolta meg. A büntetési tétel három évig terjedő szabadságvesztés.

A nyomozást a Csornai Rendőrkapitányság munkatársai folytatták le, míg az érdemi döntést várhatóan a Győri Járásbíróság fogja meghozni az ügyben.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában