Gyanú

2023.11.10. 08:31

Letartóztatták az Audi-szakszervezet két elnökségi tagját Győrben - Szerencsejátékra és lakásokra ment el a pénz?

A Győr-Moson-Sopron Vármegyei Főügyészség letartóztatásra tett indítványt egy autóipari cég érdekképviseleti szervének két elnökségi tagjával szemben.

Simon Roberta

Fotó: Shutterstock

Tudható, hogy az Audi Hungaria Független Szakszervezetéről van szó. A vád különösen jelentős értékre, folytatólagosan elkövetett sikkasztás bűntette és más bűncselekmények. A nyomozás folyamatban van.

Az ügyészség megalapozott gyanúja szerint az egyik elnökségi tag 2019-ben létrehozott egy Kft-t, melynek egyszemélyi tulajdonosa és ügyvezetője lett. A gazdasági társaság a létrehozását követően két év alatt 536.892.500 forint értékben állított ki fiktív számlákat az érdekképviseleti szerv felé, melyek mögött valós tevékenység nem húzódott. A számlák ellenértékének kifizetését a szakszervezet részéről minden esetben a vádolt férfi teljesítette a saját ügyvezetése alatt álló cég felé.

Az elnökségi tag cége egyéb számlázási, üzleti kapcsolattal nem rendelkezik, kizárólag az érdekképviseleti szervvel áll gazdasági kapcsolatban. Így megalapozott a gyanú, hogy az AHFSZ elnökségi tagja az autógyártó cég érdekképviseleti szerve vagyonának eltulajdonítása céljából hozta létre.

A férfi a szakszervezet beszámolóit többször ellentmondó tartalommal maga nyújtotta be a bíróságra. A beszámolókat könyvvizsgáló nem vizsgálta, holott az kötelező lett volna.

A gyanúsított az elkövetési idő alatt tíz ingatlant vásárolt, melyeket a testvérének ajándékozott, amikor megtudta, hogy eljárás indult. Még ennek ellenére is kilenc ingatlan esetében elrendelték zár alá vételt a hatóságok.

A másik elnökségi tag igazolható jogcím nélkül 60.397.338 forintot vett fel készpénzben az AHFSZ bankszámlájáról, mely összeg egy részét befizette a saját bankszámlájára, más részét online szerencsejátékra költötte.

Az ügyészség álláspontja szerint mindkét férfival szemben megállapítható a szökés-elrejtőzés veszélye, emellett tartani kell az eljárás nehezítésétől, továbbá a bűnismétlés lehetőségét is szükséges megakadályozni, ezért a terheltek letartóztatására tett indítványt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában