Súlyosabb ítélet

2023.10.10. 17:00

9 évre súlyosították a zacskóval fojtogató férj büntetését Győrben

A Győri Ítélőtábla két évvel súlyosította annak a fiatal férfinak a büntetését kedden, aki meg akarta fojtani a feleségét még 2021 őszén.

Kisalföld.hu

Fotó: Csapó Balázs

A jogerős tényállás szerint a férfi és a nő 2013 óta alkottak egy párt, kapcsolatuk nem volt harmonikus. 2020-ban házasságot kötöttek és még ugyanebben az évben megszületett közös gyermekük is. Azonban a veszekedések gyakoriak voltak a féltékenykedések miatt. A férj azt is kétségbe vonta, hogy a fiúnak ő lenne az apja. A nőt már a várandóssága alatt megfenyegette, hogy megöli a „fattyút”, őt pedig megfojtja. A feleség a gyermekkel 2021 szeptemberében végleg elköltözött a férfitól és beadta a válópert is.

A férfi ezután megkereste az egyik ismerősét, hogy 3 millió forintért segítsen neki megölni a feleségét. Barátja nem vette komolyan. Néhány napra rá, amikor egy másik férfi társaságában meglátta a feleségét, elhatározta, hogy megöli. Hátizsákjában ragasztószalagot, bevásárlótáskát és fekete kesztyűt tett, majd a nő házánál várt elrejtőzve. Amikor a válófélben lévő felesége megérkezett és a bejárati ajtót kinyitotta, mögé lépett, hátulról elkapta a nyakát, majd a házba belökte. A telefonját és okosóráját elvette, a ragasztószalaggal a fejét, orrnyílását és száját is érintve, többször körbetekerte. Mivel a nő megpróbált ellenállni, kezeit és lábait is összekötötte. Dulakodásuk során fojtogatta, fejére szatyrot húzott, arcára párnát szorított, miközben azt ismételgette, hogy „Dögölj már meg!”. Közös gyerekük ez idő alatt végig az udvaron parkoló autóban aludt.

A nő folyamatosan védekezett, így sikerült a házból kijutnia, s a szomszédtól segítséget kérnie. A férfi a helyszínről elmenekült, majd öngyilkosságot kísérelt meg. Szülei panziójában bújt el, két nap múlva a TEK elfogta.

Az ügyészség és a jogerős ítélet szerint is a nő nyolc napon belül gyógyuló sérüléseket szenvedett, a halálos kimenetel elkerülése a sikeres és kitartó védekezésének volt köszönhető.

A Győri Fellebbviteli Főügyészség szerint a vádlott részben beismerte tettét, kénytelen is volt, hiszen több dolgot már nem tudott tagadni. - Másfél órán keresztül halálfélelemben tartotta feleségét. Közben váltogatta az elkövetési módszereket, hol párnával, ragasztószalaggal vagy kézzel fojtogatta a nőt - emelte ki az ügyésznő, majd kitért arra is, hogy a férfi büntetett előéletű. 2019-ben és 2020-ban is rátámadt párjára, garázdaság miatt folyt ellene eljárás.

A vádlott védője szerint nem egy vérszomjas bűnözőről van szó és nem tört ennyire bestiálisan párjára. Az egykori pár, akiket közös gyerekük is összeköt, jó viszonyt ápolnak. A férfi börtönbe kerülése óta rendszeresen tartják a kapcsolatot, a nő megbocsátott neki és a legjobbakat reméli.

- A vádlott "milyen nehéz téged kinyírni" elszólása nem az ölési szándékára irányul. Ráadásul a sértett soha nem mondott olyat, hogy nem kapott volna levegőt. Valamint a szatyor alkalmatlan lett volna az élete kioltására. A nő nem a valóságnak megfelelően mondta el történteket - érvelt az ügyvéd.

A Szombathelyi Törvényszék a férfit előre kitervelten elkövetett emberölés bűntettének kísérlete miatt 7 év fegyházbüntetésre és 7 év közügyektől eltiltásra ítélte áprilisban, azzal a kitétellel, hogy feltételes szabadságra nem bocsátható. Ezt súlyosította kedden a Győri Ítélőtábla 9 év fegyházra és 9 év közügyektől eltiltásra.

A férfi még az ítélethirdetés előtt az utolsó szó jogán elmondta, hogy nagyon sajnálja tettét, hogy szabadságában korlátozta párját. - Meg nem történtté tenném és visszaforgatnám az időt, de nem tudom. A történtek óta jó kapcsolatot ápolunk, rendszeresen tartom vele és a fiammal is a kapcsolatot, aki hétvégén ünnepelte a 3. születésnapját. Mindig kérdezi mikor találkozhatunk újra. Nem akartam soha bántani a fiam anyját és elvenni tőle. Hibát követtem el, de közel sem azt, amivel vádolnak. Nehezen viselem a börtönt és a családomat is megviselik a történtek. Szeretném folytatni az életemet szabadon és jót cselekedni - fejtette ki a közel 30 éves vádlott. A jogerős ítélet hallatán sokkot kapott családjával együtt. Mielőtt kikísérték a teremből annyit mondott a bírónőnek, hogy nagyon nem érzi jogosnak a súlyosítást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában