Jó tanácsok

2023.08.18. 19:01

Ne feledjük - Nyáron is veszélyes a színtelen-szagtalan, mérgező gáz!

Megszólalt a szén-monoxid-érzékelő hétfő délután Győrben, a Mártírok útján. A lakás fürdőszobájában átfolyós vízmelegítő működött. A győri hivatásos tűzoltók és a gázszolgáltató szakembere is kimutatták a szén-monoxid jelenlétét. Az eset során nem sérült meg senki.

Simon Roberta

– Nyáron – mivel a külső hőmérséklet magasabb a bentinél – a nem kifogástalanul működő készülékekből és kéményekből visszaáramolhat a mérgező gáz a lakás légterébe – hívja fel a figyelmet a katasztrófavédelem.

A szakemberek szerint ajánlott ezeket a készülékeket és az égéstermék-elvezetőket időközönként felülvizsgáltatni a biztonságunk érdekében. A társasházakban előre ütemezett, úgynevezett sormunka során a kéményseprő szakemberek elvégzik a szükséges ellenőrzéseket, tisztításokat, azonban ha családi házban él, a tulajdonosnak kell gondoskodni az időpontfoglalásról. A kéményseprés magánszemélyek részére – amennyiben az ingatlanba nincs bejegyezve gazdálkodó szervezet – ingyenes. – Érdemes a nyári időszakban elvégeztetni a kémények, fűtőberendezések időszakos ellen- őrzését, mert a fűtési szezon elején hosszabb a várakozási idő a szakember megérkezéséig – emeli ki a katasztrófavéfelem. Annak, aki nyílt lánggal működő eszközt használ, ajánlott egy szén-monoxid-érzékelő beszerzése is.

A katasztrófavédelem kéményseprőipari szerve elérhető a https://kemenysepres.katasztrofavedelem.hu weboldalon és a 1818-as telefonszámon.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában