A megelőzés fontossága

2023.03.12. 18:00

Három éve nő a fiatal bűnelkövetők száma Győr-Moson-Sopronban - hírgrafika

A lopás, a garázdaság, a testi sértés és a kábítószer birtoklása a legjellemzőbb bűnesetek a 18 év alattiaknál. A miértekre kerestük a választ a Győr-Moson-Sopron Vármegyei Rendőr-főkapitánysággal.

Ollári Gergely

A fiatalokat mielőbb meg kell tanítani arra, hogy tetteiknek következményeik vannak. Fotó: Csapó Balázs

  • Az Egységes Nyomozóhatósági és Ügyészségi Bűnügyi Statisztika a gyermek- és fiatalkorúakra, a felnőtt- és időskorúakra vonatkozóan gyűjt adatokat.
  • A statisztika alapján a legtöbb elkövető a felnőttkorúak közül kerül ki. Arányaiban a fiatalkorú (13–17 éves) elkövetők száma magasabb, mint a gyermekkorúaké.
  • Az országban a tizennyolc év alattiak által elkövetett bűncselekmények tekintetében Győr- Moson-Sopron a középmezőnyben helyezkedik el.
  • Ráadásul a tendencia 2020 óta egyre riasztóbb.
     
 

Ha a bűncselekményeket nézzük, azt láthatjuk, hogy megyénkben a lopás, a garázdaság, a testi sértés és a kábítószer birtoklása a leggyakoribb. Az elkövetőket két kategóriára oszthatjuk: a gyermekkorúakra (13 éves korig), illetve a fiatalkorúakra (14–17 éves). Tavaly megyénkben 44 gyermekkorú és 290 fiatalkorú követett el bűncselekményt. Vagyis az általuk elkövetett bűncselekményekből tavaly majdnem minden napra jutott egy.

Emelkedtek a számok

Ahogy grafikonunk is szemlélteti, a megelőző két évhez képest 2022-ben mindkét korosztály esetében magasabb számokat láthattunk. – Nem büntethető az, aki a bűncselekmény elkövetésekor még nem töltötte be a tizennegyedik életévét. Fontos megjegyezni, hogy ezekben az esetekben mindig vizsgálni kell, hogy az egyén az elkövetéskor rendelkezett-e a bűncselekmény következményeinek felismeréséhez szükséges belátással.

Ez azt jelenti, hogy amennyiben a szakértői vizsgálat azt állapítja meg, hogy a gyermek nem volt képes azt felmérni, akkor az ellene indított eljárást a hatóság megszünteti – közölte lapunkkal a Győr-Moson-Sopron Vármegyei Rendőr-főkapitányság.

Az online tér veszélyei

A rendőrség szerint különösen a gyermekkorú elkövetők esetében mondható el, hogy meggondolatlanok, illetve cselekményük súlyát, következményeit kevésbé képesek felmérni. A háttérben meghúzódhat rossz szocializációs környezet, a kortársak negatív befolyásoló hatása és a médiából a gyermekek felé sugárzott agresszióból fakadó mintakövetés. – A fiatal generációra jellemző, hogy életüket szinte korlátlanul az online térben élik, amelynek következménye, hogy a konfliktusok színtere is áthelyeződik ezekre a platformokra. Sajnos azt tapasztaljuk, hogy ez egyre fiatalabb korban következik be.

Évről évre tovább erősödik az a tendencia, hogy a kiskorúak által, illetve a sérelmükre elkövetett bűncselekmények egy része az online térben történik – fogalmaztak. Sajnos a kiskorúakat veszélyeztető online tartalmak kikerülhetetlenek, sokszor ezeket maguk a gyermekek készítik és teszik közzé. Az ellenőrizetlen és korlátlan internethasználat, az életkorukból fakadó tapasztalatlanság, a könnyű és könnyelmű online kapcsolatteremtés, befolyásolhatóság, meggondolatlanság, kíváncsiság okán gyakran kerülnek kiszolgáltatott vagy veszélyhelyzetbe.

Prevenciós programok

A rendőrségnek megyénkben is vannak prevenciós programjai: az óvodákban az Ovi-Zsaru, az általános iskolákban a DADA, a középiskolákban az Ellen-szer a legnépszerűbbek. Ezeknek a lényege, hogy a foglalkozások, tanórák során az oktató – a rendőri munka során összegyűjtött tapasztalatokra építve és a gyermekek életkori sajátosságainak megfelelően – olyan élethelyzeteket dolgoz fel, amelyek bárhol és bármikor megtörténhetnek velük. A programok célja, hogy a fiatalok fel tudják ismerni a veszélyhelyzeteket, ezeket átgondolva felelősen tudjanak döntéseket hozni.

Arra a kérdésre, hogy mit lehet tenni a 18 év alattiak bűneseteinek megfékezésére, a Győr-Moson-Sopron Vármegyei Rendőr-főkapitányság így válaszolt: a legfontosabb az, hogy megtanítsuk a gyerekeket arra, hogyan ismerjék fel és kezeljék a veszélyes helyzeteket, szükség esetén kitől kérhetnek segítséget. Ez igaz nemcsak az áldozattá, de az elkövetővé válásra is.

A legjobb módszer

A megelőzés legjobb módja, ha elmondjuk, tetteiknek milyen következményeik lehetnek és hogyan kérhetnek szükség esetén segítséget.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában