Bíróságon az ügy

2023.01.23. 15:48

Halálos baleset Győrújfalun: súlyos vádak a sofőr ellen - fotók a tárgyalásról

Halálos közúti baleset történt 2019. július 7-én reggel fél 7 kor Győrújfaluban. Öt fiatal utazott a több mint 20 éves Suzuki-ban, egyikük azonban nem élte túl a karambolt. Az utasokat és sofőrt is csak úgy tudták a katasztrófavédők kimenteni a fára csavarodott autóból, hogy levágták a jármű tetejét.

kisalfold.hu

Az ügyben büntetőeljárás indult emberölés miatt, hétfőn a Győri Törvényszéken tanúskodtak az érintettek.

A vádirat szerint a vádlott sofőr szeszesitalt és delta9-THC és ketamin hatóanyagot tartalmazó kábítószert fogyasztott mielőtt autóba ült, négy utast szállított, akik közül a biztonsági övet senki nem használta.

Korábban írtuk

A férfi a megengedett 50 kilométer/óra sebesség helyett 92-98 kilométer/ óra sebességgel haladt Győrből, Győrladamér irányába, amikor autóját a menetirány szerinti bal oldali sávba kormányozta, majd hirtelen visszarántotta. Mindezt azért, hogy veszélyhelyzetet teremtve utasain szórakozzon. Az autóval először egy buszmegálló táblának, majd egy fának ütközött. A balesetben a vádlott 8 napon túl gyógyuló sérüléseket szenvedett, utasai közül két utas súlyos, egy további utas pedig 8 napon belül gyógyuló sérüléseket szenvedett. Az autó jobb első ülésén utazó férfi a balesetben elhunyt.

A hétfői tárgyaláson, az orvosszakértő elmondta, hogy a boncolásból kiderült a férfi halála és a baleset között közvetlen, kizárólagos és egyenes okozati összefüggés állapítható meg. Koponyája betörött, tüdeje és szíve is olyan súlyosan megsérült, hogy azonnal szörnyethalt a becsapódáskor.

Dr. Bóka Tibor bíró adott arra magyarázatot miért került át hirtelen az ügy a Győri Járásbíróságról a Törvényszékre.

- A büntetőügy eltérő, súlyosabb minősítése okán. Mivel a tanúvallomásokból úgy tudjuk, elhangzott a baleset előtt egy olyan mondat az autóban, hogy "Meg fogtok halni!" - mondta el.

Halált okozó ittas vezetésért 2-8 évig, halált okozó közúti veszélyeztetésért 5-10, míg emberölésért 10-20 évig vagy akár életfogytig tartó szabadságvesztést is kiszabhat a bíróság.

A hétfői meghallgatáson a legkönnyebben sérült nő elmondta, hogy épp Győrből, egy buliból tartottak haza felé részegen, bár ő úgy tudja a sofőr nem ivott, maximum kábítószert fogyasztott, hiszen rendszeres fogyasztó volt.

- Többször szóltam Leventének, hogy lassabban menjen, mert félek, de hiába. Akkor kaptam sokkot igazán, amikor a menetiránnyal szembe kezdett hajtani. Egy járdaszigetet is az ellenkező sávba került ki, közben pedig szemből jött egy kisbusz - fogalmazott a sértett, aki már nem haragszik a karambolozó sofőrre. A nő azt is elmondta, hogy a vádlott és az anyósülésen utazó férfi csak röhögött rajta és a mellette, hátul utazó barátnőjén és férjén.

- Eltorzult az arcuk, a szemük vörös volt és azt mondták: Most meg fogtok dögleni! - idézte fel a tragikus hajnal képeit a nő, aki ezután már a kórházban tért magához. Férje a saját lábán szállt ki az autóból, de a szakvélemény szerint súlyos sérülései voltak: állcsontja, és állkapocscsontja is eltörött, vállai is sérültek. A legsúlyosabb állapotban a másik nő volt, akinek sorozatos bordatörése, súlyos fejsérülései voltak. Eltört a lapockája, a keresztcsontja, combcsontja és a szeméremcsontja is. Lég- és vérmell alakult ki nála, súlyosan sérült a petefészke, veséje, mája és lépe is, utóbbit el is távolították.

A vádlott közvetlen életveszélyben volt a baleset után, mégis felépült, és most a bíróságon kell felelnie felelőtlen tettéért. Többszörös végtag- és medencetörést, súlyos koponya- és mellkasi sérüléseket szenvedett. Ha bebizonyosodik, hogy direkt veszélyeztette utasait, súlyosabb büntetésre számíthat.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában